Euractiv: România și Bulgaria ar putea intra în Schengen în acest an

Instituțiile europene se pregătesc să admită România și Bulgaria în Schengen în cursul acestui an, potrivit unor surse citate de portalul european de știri Euractiv, specializat în politicile UE.

Aderarea la spațiul Schengen se va face mai întâi cu granițele aeriene din octombrie, urmate de eliminarea controalelor la frontierele terestre până la 1 ianuarie, scrie Euractiv, care citează surse din Bulgaria.

Articolul evidențiază progresele făcute de țara vecină și arată că Guvernul Mark Rutte din Olanda, care a fost principalul opozant la aderarea Bulgariei, a dat semnale informale că apreciază eforturile Parlamentului bulgar și ale ultimelor patru guverne de la Sofia de a iniția o reformă judiciară reală prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef, care a fost adoptat la sfârșitul lunii mai.

Cum renunță Austria la veto?

În decembrie anul trecut, Olanda și Austria s-au opus aderării Bulgariei. Pentru România, doar Austria s-a opus.

Obiecțiile Austriei la extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă va fi izolată, notează Euractiv.

Ciolacu a cerut un „plan extins” pentru Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la scurt timp după preluarea mandatului, că le-a cerut miniștrilor să realizeze un plan în vederea aderării la Schengen.

„Voi cere noului ministru de interne şi noului ministru al afacerilor externe să prezinte un plan extins pentru lunile care urmează, pentru a vedea ce se poate face pentru a schimba vetoul exprimat de Guvernul de dreapta din Austria”, a declarat Ciolacu, la finalul săptămânii trecute, într-un interviu pentru Euractiv.

Am avut o şansă anul trecut, cei care erau atunci responsabili au ratat această ocazie. Asta nu înseamnă că vom renunţa. Am luat deja legătura cu viitoarea preşedinţie spaniolă a Consiliului UE şi cu Comisia Europeană pentru a vedea ce intenţionează să facă cu acest dosar în a doua jumătate a anului.

Premierul Marcel Ciolacu:
 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *