Ambasadrul Franței în Niger, despre care Emmanuel Macron a spus că a fost „luat ostatic”, a părăsit țara africană

Ambasadrul Franței în Niger, despre care Emmanuel Macron a spus că a fost „luat ostatic”, a părăsit țara africană

Ambasadorul Sylvain Itté și șase colaboratori ai săi au plecat în dimineața zilei miercuri, 27 septembrie, din Niger, conform unor surse diplomatice, citate de AFP, relatează News.ro.

Cei șapte au plecat din capitala Niamey cu un avion către statul vecin Ciad, informația fiind confirmată de o sursă din Ministerul francez de Externe.

În urmă cu o lună, junta aflată la putere în Niger i-a cerut diplomatului francez să părăsească țara. Franța s-a opus argumentând că guvernul din Niger nu are autoritatea de a face o astfel de cerere.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat pe 15 septembrie că Sylvain Itté este ținut ostatic de junta militară.

„În Niger, în timp ce vă vorbesc, avem un ambasador și membri ai personalului diplomatic care au fost literalmente luați ostatici la Ambasada Franței”, a afirmat atunci liderul de la Paris.

Practic, Itté și alți membri ai personalului ambasadei nu mai puteau părăsi sediul acesteia.

La finalul săptămânii trecute, Macron a anunțat că ambasadorul se va reîntoarce în Franța.

„Franţa a decis să-şi readucă ambasadorul şi vom pune capăt cooperării militare cu Nigerul”, a declarat Macron, vorbind și despre o retragere a celor 1.500 de militari francezi prezenți pe teritoriul Nigerului, retragere care va fi încheiată „până la sfârşitul anului”.

Armata a preluat puterea în Niger pe 26 iulie, înlăturându-l de la putere pe președintele Mohamed Bazoum.

Foto: Hepta

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *