CTP: „Cea mai gravă consecință a loviturii Wagner care îl paște pe dictator este dezamăgirea maselor de susținători că Putin nu e Stalin”

„Rebeliunea Wagner a fost o lovitură de stat pentru că așa a calificat-o cel mai agresiv și spurcat la gură strigaci al Kremlinului, vicele Medvedev”, comentează jurnalistul Cristian Tudor Popescu, într-o postare pe Facebook, despre evenimentele din Rusia.

În opinia gazetarului, însuși discursul lui Vladimir Putin a fost „o reacție corespunzătoare unei lovituri de stat”.

„Occidentul, SUA, Ucraina NU au fost numite de dictator ca aflându-se în spatele acțiunii lui Prigojin – Putin a acceptat-o ca fiind rusească sută la sută. Măsurile luate pentru apărarea Moscovei, ceva ce nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial încoace, duc și ele la aceeași idee. Dar cel mai puternic argument pentru a spune că o lovitură asupra statului a avut loc în Rusia sunt zicerile lui Prigojin. Sinistrul criminal de top a aruncat niște bombe radioactive, cu efecte pe termen lung.

Liderul Wagner a fost până ieri, și este încă!, vedeta vârf de lance a armatei ruse pe frontul din Ucraina. Wagneriții, eroii care au eliberat Soledar, cum a declarat chiar Putin. Prin urmare, să auzi de la Prigojin, aclamat de populație când s-a cărat din Rostov-pe-Don, că nici Ucraina, nici NATO nu erau o amenințare pentru Rusia, că războiul a fost pornit ca să fie război și să ajungă Șoigu mareșal, e un șoc. Să audă întreaga lume de la un erou al URSS, prieten apropiat al tătucului Putin, că în rândurile conducerii politico-militare de la Moscova împărățesc corupția, furtul banilor pentru armată, nepăsarea față de viața și moartea celor trimiși pe front”, scrie Cristian Tudor Popescu.

CTP consideră că „iertarea” lui Prigojin de către Kremlin, după ce FSB anunțase că i-a deschis dosar penal pentru înaltă trădare, este o dovadă de slăbiciune care îi uluiește pe supușii ruși, obișnuiți cu cruzimea implacabilă a sistemului.

„Ca să contracareze toate astea, Putin ar trebui să declanșeze o epurare sângeroasă, demnă de un Iagoda sau Ejov, asupra legăturilor la nivel înalt ale lui Prigojin, care cu siguranță există. Or, nu se știe dacă mai are destulă putere s-o facă. Cea mai gravă consecință a loviturii Wagner asupra statului care îl paște pe dictator este dezamăgirea maselor de susținători că Putin nu e Stalin”, mai notează CTP.

Gazetarul reamintește și de lipsa de reacție a postului România TV care sâmbătă nu a transmis nicio știre despre evenimentele din Rusia. O atitudine similară, subliniază jurnalistul, a avut și fostul președinte american Donald Trump.

„În spiciul său, ținut la Washington în fața unei mulțimi de adoratori conservatori, n-a scos un cuvințel despre ce i se întâmpla lui Putin”, a conchis CTP.

 

  

Please follow and like us:
Pin Share