Armata israeliană masează tancuri la nord de Fâșia Gaza, arată imaginile din satelit

Armata israeliană masează tancuri la nord de Fâșia Gaza, arată imaginile din satelit

Mai multe imagini suprinse din satelit arată că Israelul a desfășurat sute de tancuri și vehicule blindate în două zone situate la nord de Fâșia Gaza, în pregătirea pentru iminenta invazie terestră în enclava asediată, relatează Sky News și The New York Times.

Armata israeliană și-a prezentat planurile de a lansa în curând o invazie terestră în Gaza, zeci de mii de soldați având ordin să captureze orașul Gaza și să elimine conducerea de vârf a grupării militante palestiniene Hamas. Se așteaptă ca acest asalt să fie cea mai mare operațiune terestră a Israelului din 2006 încoace, când a invadat Libanul.

Acumularea de echipamente militare observată în imaginile din satelit se află la aproximativ șase kilometri nord de punctul de trecere Erez, principalul punct de intrare de la granița nordică a Fâșiei Gaza. Punctul de trecere Erez a rămas închis de când forțele israeliene l-au recucerit, după ce a fost ocupat de luptătorii Hamas pe data de 7 octombrie.

Satellite imagery shows where Israel has deployed hundreds of tanks and armored vehicles to two fields north of Gaza, in preparation for a potential ground invasion. The New York Times is mapping developments. https://t.co/yO3VBV6HCV pic.twitter.com/crAzlVakZj

— The New York Times (@nytimes) October 19, 2023

Deși nu este posibilă o contabilizare exactă a fiecărei părți de teritoriu pe care Israelului o consolidează militar, tancurile israeliene au fost văzute și în alte locații. Tancuri și vehicule blindate au fost fotografiate pe data 14 octombrie la un centru de reparații din apropierea Be’eri, un kibuț situat la aproximativ trei kilometri nord de locul unde a avut loc festivalul de muzică luat cu asalt de către militanții Hamas.

Vehiculele militare comasate lângă punctul de trecere Erez au ajuns în locul respectiv între 8 și 14 octombrie, potrivit imaginilor din satelit oferite de Planet Labs. Fotografiile realizate sâmbătă în același loc arată o serie de vehicule blindate, inclusiv tancuri Merkava, transportoare blindate de personal și buldozere militare.

Înainte de invazia terestră, Israelul a cerut ca întreaga populație din nordul Fâșiei Gaza – aproximativ 1,1 milioane de persoane – să fie evacuată în jumătatea sudică a teritoriului. Însă mulți oameni nu se pot deplasa, iar marți Israelul a anunțat că și-a intensificat bombardamentele în orașele din sudul Gaza, ceea ce i-a determinat pe unii palestinieni să ia în considerare posibilitatea de a se întoarce acasă.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT: 20 de copii israelieni, printre cei răpiți de Hamas. Ajutoarele umanitare, încă așteptate în Gaza, în timp ce protestele continuă în lumea arabă

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *