Șoigu și Gherasimov ar putea fi “pe făraș”, urmând să fie înlocuiți din funcții. Urmările revoltei lui Prigojin, disecate într-o analiză la rece

Șoigu și Gherasimov ar putea fi “pe făraș”, urmând să fie înlocuiți din funcții. Urmările revoltei lui Prigojin, disecate într-o analiză la rece

Conform mai multor surse rusești, ministrul apărării, Serghei Șoigu, ar fi într-o formă de „arest la domiciliu”, fiind sub custodia agenților FSB. Există o investigație în desfășurare cu privire la conducerea Ministerului Apărării și utilizarea fondurilor bugetare. Fără îndoială, Serghei Șoigu nu a mai fost văzut în public începând cu momentul „marșului dreptății” declanșat pe 24 iunie de luptătorii Wagner.

În ziua precedentă capturării de către insurgenți a controlului asupra Statului Major al Regiunii Militare Sud din Rostov pe Don, ministrul s-a aflat în acea locație. Într-o încercare de a sugera că situația este sub control, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu ministrul Șoigu în timp ce „inspectează postul de comandă al grupului de trupe Vest”.

În ceea ce privește eventualul succesor al lui Șoigu în funcția de ministru al apărării, speculațiile din presă și de pe rețelele de socializare indică persoana actualului guvernator al Regiunii Tula, Alexei Dyumin, fost bodyguard al președintelui Vladimir Putin.

Dyumin are pregătire militară, având gradul de general colonel. Deși a activat în Serviciul de securitate al Kremlinului, acesta a ocupat și funcții înalte în ierarhia militară, fiind locțiitor al șefului Direcției Principale Cercetare (GRU) din Ministerul rus al Apărării și conducând Forțele pentru Operații Speciale (FOS). Din aceste funcții, Dyumin a jucat un rol cheie în preluarea Peninsulei Crimeea în anul 2014. Ulterior, a activat și în funcția de adjunct al ministrului apărării. În anul 2017, a fost una dintre cele trei persoane, care au fost luate în calcul pentru înlocuirea președintelui Vladimir Putin, scrie Defense Romania.

Trebuie menționat că Serghei Șoigu a ocupat funcții ministeriale de aproape 30 de ani, având în vedere că a condus succesiv Ministerul pentru Situații de Urgență și Ministerul Apărării. El era considerat un candidat puternic pentru succesiunea în postul de președinte al Federației Ruse. Cu toate acestea, invazia militară din Ucraina a afectat imaginea actualului ministru al apărării. Eșecurile majore ale trupelor rusești pe teritoriul ucrainean, împreună cu pierderile uriașe suferite de armată, au dus la contestarea din ce în ce mai puternică a poziției sale de conducere în minister. Unul dintre cei mai puternici opozanți ai săi a fost fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta din urmă a făcut numeroase declarații publice, unele dintre ele extrem de critice, în care l-a acuzat pe Șoigu și pe Gherasimov de situația precară de pe front.

Valeri Gherasimov, actualul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, care se află și în conducerea trupelor implicate în invazia din Ucraina, se pare că va fi și el demis din funcție. Se preconizează că va fi numit în locul său adjunctul comandantului Grupării întrunite de trupe din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin, care ocupă și poziția de comandant al Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Este cunoscut faptul că Surovikin este considerat de Evgheni Prigojin unul dintre „generalii competenți” din Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, principalul său succes în conducerea trupelor rusești din Ucraina a constat în abandonarea localității Herson și retragerea pe malul stâng al Niprului în acea regiune. Cu toate acestea, această acțiune a fost considerată un pas strategic major care a evitat pierderi umane importante în rândul trupelor ruse. De fapt, generalul Surovikin este apreciat pentru faptul că, sub comanda sa, militarii ruși au suferit pierderi minime în toate campaniile militare, inclusiv în Siria.

Următoarele ore și zile vor dezvălui dacă speculațiile din presă și de pe rețelele de socializare se vor adeveri și dacă conducerea actuală a armatei ruse va fi schimbată. În orice caz, chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla în prezent, președintele Vladimir Putin va trebui să renunțe la un moment dat la Șoigu și Gherasimov pentru a încerca să ofere un nou impuls armatei și, desigur, conflictului din Ucraina, unde se părea că trupele ruse se apropie de respingerea contraofensivei armatei ucrainene, susținute puternic din partea Occidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *