MAE anunță că punctul de frontieră Rafah s-a redeschis și continuă procedurile de evacuare pentru românii care au primit deja permisiunea de ieșire din Gaza

MAE anunță că punctul de frontieră Rafah s-a redeschis și continuă procedurile de evacuare pentru românii care au primit deja permisiunea de ieșire din Gaza

Punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Fâșia Gaza și Egipt, a fost redeschis, anunță joi Ministerul român al Afacerilor Externe, precizând că vor continua procedurile de evacuare în cazul cetățenilor care au primit acceptul de a trece granița, „inclusiv pentru cei 51 de cetățeni români și membri de familie”.

„Potrivit informațiilor din teren, punctul de trecere a frontierei Rafah a fost redeschis, fiind reluat tranzitul pentru persoane. Astfel, astăzi vor continua procedurile de evacuare pentru cetățenii statelor care primiseră, pentru data de 8 noiembrie a.c., permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Republica Arabă Egipt (R.A.Egipt), inclusiv pentru cei 51 de cetățeni români și membri de familie”, anunță MAE, printr-un comunicat.

Reprezentanții ministerului precizează că se fac demersuri pentru ca grupul de români să fie evacuat în Egipt în cursul zilei de joi, adăugând că aceștia vor primi „asistență și protecție consulară specifică atât în punctul de trecere a frontierei Rafah, cât și pe durata transferului până la Cairo, de unde vor fi transportați în România”.

În același timp, MAE anunță că „Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo și Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene până la finalizarea operațiunilor de evacuare”.

Primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară miercuri seară. Este vorba despre 93 de români și familiile acestora, care au fost transportați cu o cursă specială operată de TAROM. Alături de ei, au ajuns în România și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova.

Inițial, 103 români primiseră permisiunea să plece din Fâșia Gaza. Autoritățile române nu au explicat de ce, în cele din urmă, au ajuns în România 93.

Un al doilea grup, de 51 de români și membri de familie, care urma să fie evacuat pe 8 noiembrie, a rămas blocat în Fâșia Faza după ce frontiera Rafah s-a închis, a anunțat MAE miercuri seară.

Potrivit ministrului de externe, Luminița Odobescu, numărul românilor care au cerut evacuarea din Fâșia Gaza a crescut cu peste 40. În aceste condiții, din cei aproximativ 350 de români aflați în Fâșia Gaza, circa 300 vor să plece.

Foto: Profimedia

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *