Sute de părinți din Alba s-au opus măsurării și cântăririi copiilor: „Au spus că ei nu doresc ca UE să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”

Aproximativ 30-40% din părinții din județul Alba au refuzat să furnizeze informații despre greutatea și înălțimea copiilor în cadrul unui studiu de evaluare a stării de nutriţie realizat la nivel naţional, o iniţiativă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, relatează publicația locală Alba24.

„Premergător activităţilor derulate de către asistenţa medicală şcolară, părinţilor elevilor li s-a cerut să completeze un chestionar şi, implicit, să-şi exprime sau nu acordul pentru măsurarea copiilor, respectiv înălţime, greutate. Practic, să avem o încadrare, un indice de masă corporală. (…) Ei bine, noi ne-am lovit de un refuz”, a explicat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.

Ei au motivat acest refuz prin faptul că UE va face teste pe baza datelor furnizate. „Au spus că ei nu doresc ca Uniunea Europeană să facă statistici sau teste pe baza copiilor lor”, precizează Alexandru Sinea.

„Dacă în mediul rural, probabil că informaţia a ajuns mai greoi sau a fost percepută puţin mai greu, surprinzător a fost că şi în mediul urban, chiar la şcoli cu prestigiu din Alba Iulia, am întâmpinat refuzuri din partea părinţilor”, a mai spus directorul executiv al DSP Alba.

Studiul care are loc la nivel național are scopul de a urmări tendinţele în ceea ce priveşte supraponderalitatea şi obezitatea în rândul elevilor, cu scopul identificării de acţiuni pentru a răspunde acestei probleme de sănătate publică.

El se desfăşoară în cadrul Programului naţional de evaluare a sării de sănătate, în coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi a şcolilor.

 Read More 

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *