„Netanyahu i-a oferit imunitate lui Yahya Sinwer”. Premierul israelian, acuzat că a respins 6 planuri de asasinare a liderului Hamas

„Netanyahu i-a oferit imunitate lui Yahya Sinwer”. Premierul israelian, acuzat că a respins 6 planuri de asasinare a liderului Hamas

Cele 6 planuri de asasinare a lui Yahya Sinwar, 61 de ani, liderul Hamas, i-au fost prezentate detaliat și în diferite formate lui Benjamin Netanyahu (74 de ani), dar premierul în funcție din 2009 le-a respins, considerându-le „nefondate”, a dezvăluit Walla News, portal de știri în limba ebraică, care citează „un număr foarte mare de înalți oficiali din domeniul apărării, din trecut și din prezent”.

În ultimii ani, prim-ministrului i s-a prezentat un „plan operațional de asasinare a liderului Hamas din Gaza” de cel puțin 6 ori, dar Netanyahu a considerat raportele, de fiecare dată, drept „nefondate”.

Planurile de „lichidare”, propuse de ultimii 3 șefi Shin Bet

Planul de asasinare a lui Sinwar i-a fost propus lui Netanyahu de ultimii 3 șefi Shin Bet, agenția de securitate internă din Israel: Yoram Cohen, Nadav Argaman și actualul conducător, Ronen Bar.

A fost detaliat și a inclus, de asemenea, diferite `formate”, de intensitate diferită. „Este un plan care s-ar fi putut transforma în eliminarea întregii conduceri Hamas din Gaza, nu doar a lui Yahya Sinwar”, scrie publicația israeliană.

„Era un plan operațional real care poate fi pus în aplicare în orice moment. Sinwar nu a trăit în subteran, a menținut o agendă deschisă și nu s-a mișcat între ascunzători sau buncăre, așa cum face Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah”, au precizat înalți oficiali din domeniul apărării.

Yoram Cohen: „Am recomandat o operațiune de «decapitare» împotriva tuturor liderilor Hamas”

Fostul șef al Shin Bet, Yoram Cohen, a confirmat deja, în cadrul emisiunii „Meet the Press”, că Shin Bet a recomandat efectuarea unei operațiuni de «decapitare» împotriva tuturor liderilor Hamas din Gaza și a spus că el și succesorii săi au oferit-o ulterior eșalonului politic.

Shin Bet a văzut Hamas ca pe „o organizație criminală a cărei conducere trebuie împiedicată, având în vedere marele risc care decurge din agenda sa“.

Netanyahu, după cum s-a menționat, a respins toate aceste oportunități operaționale, deși se aflase, că, în ultimul an, Hamas a crescut numărul forțelor luptătorilor Nukhba, unitatea sa de elită, cu 100%.

Odată cu trecerea timpului, amploarea eșecului operațional și de informații care a precedat prăbușirea Israelului pe 7 octombrie și masacrul oribil al civililor a devenit evidentă, notează Walla News, care indică câteva momente decisive care n-au fost luate în seamă:

discursul lui Sinwar, în care a detaliat planul său de a ataca Israelul ca un „potop”;
exercițiul major al Hamas din mai, în care planul desfășurat pe teren în octombrie a fost pus în scenă mod deschis în fața observatorilor din kibuțurile de la granița cu Fâșia Gaza;
rapoartele observatorilor veterani și contra-comandanților din unitatea 8200, care au urmărit evenimentele și au trimis o serie de emailuri în septembrie cu un avertisment adresat superiorilor, numit, însă, de aceștia o „fantezie”.

Fost ministru al apărării: „Netanyahu neagă, dar el a împiedicat orice încercare de a-l contracara pe Sinwar”

Avigdor Lieberman, 65 de ani, președintele partidului de extremă dreaptă Yisrael Beiteinu, fost ministru al apărării, între 2015 și 2018, a spus că „am citit că Netanyahu a negat raportul jurnalistului Ben Caspit, potrivit căruia a refuzat de cel puțin 6 ori de la asasinarea lui Yahya Sinwar”.

Netanyahu neagă, dar, de fapt, el a fost cel care i-a acordat imunitate lui Yahya Sinwar și liderilor Hamas și a împiedicat orice încercare de a-i contracara. Spun asta nu dintr-o presupunere, ci ca cineva care cunoaște personal subiectul.

Avigdor Lieberman:

Liderul Hamas s-a întâlnit cu oamenii răpiți în tunelurile în care erau ținuți ostatici

Yahya Sinwar, bănuit că a organizat atacul-surpriză asupra Israelului din 7 octombrie, s-a întâlnit cu persoane răpite în tunelurile organizației din Fâșia Gaza, a declarat, luni, o femeie care s-a întors din captivitate ca parte a acordului extins cu Hamas, a mai scris Walla News.

Potrivit acesteia, Sinwar, care a intrat în tunelul în care erau ținuți ostaticii și s-a apropiat de persoanele răpite ținute acolo. „Bună ziua, sunt Yahya Sinwar, sunteți cel mai protejați aici! Nu vi se va întâmpla nimic”, le-a spus prizonierilor într-o ebraică excelentă, fără accent. Sinwar a învățat ebraica în timp ce executa pedeapsa cu închisoarea în Israel.

Orchestrând răpirea și uciderea a 4 palestinieni pe care îi considera „informatori”, Sinwar a fost condamnat la 4 pedepse pe viață în Israel, din care a ispășit 22 de ani până la eliberarea sa din 2011, alături de alți 1.026 de palestinieni, într-un schimb pentru soldatul israelian răpit Gilad Shalit.

Pasaje din interogatoriul liderului Hamas au fost publicate, recent, în Israel.

Sinwar s-a născut în tabăra de refugiați Khan Younès, într-o familie din Majdal, sudul Israelului. De la o vârstă fragedă, el s-a alăturat Frăției Musulmane, al cărei nume s-a schimbat la sfârșitul anului 1987 în Mișcarea Hamas.

Sinwar a studiat la Universitatea Islamică din Gaza și a obținut o diplomă de licență în limba arabă. În acea perioadă, el a condus Blocul Islamic, ramura studențească a Frăției Musulmane.

A fost arestat, pentru prima dată, în 1982, inițial pentru câteva zile, apoi pentru șase luni pentru participare la activități de securitate împotriva Israelului.

În 2008, când era în detenție, medicii israelieni i-au descoperit o tumoare la creier și i-au salvat viața viitorului lider Hamas.

„El e mai puternic decât liderul lor de facto”

3 ani mai târziu, Sinwar era eliberat, ca parte a unui acord care l-a inclus pe soldatul israelian Gilad Shalit, ținut ostatic de Hamas în Fâșia Gaza timp de 5 ani.

După eliberarea sa, Sinwar a participat la alegerile interne ale Hamas din 2012. El a devenit membru al biroului politic al mișcării și și-a asumat responsabilitatea de a supraveghea aparatul militar, Brigăzile al-Qassam.

Este lider al Hamas din 2017, fiind reconfirmat în 2021.

În 2017 a fost ales lider al Hamas în Gaza. El este, de facto, mai puternic decât liderul Hamas Ismail Haniyah, care trăiește în exil în Qatar.

Yuval Biton, șef al serviciului secret Shabas:
  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *