Talibanii l-au eliberat pe activistul austriac de extremă dreapta, pe care l-au arestat după ce a vizitat Afganistanul

Talibanii l-au eliberat pe activistul austriac de extremă dreapta, pe care l-au arestat după ce a vizitat Afganistanul

Herbert Fritz, un austriac în vârstă de 84 de ani şi naţionalist de extremă dreapta, a fost arestat de talibani în Afganistan în luna mai 2023 pentru spionaj, după ce a mers să viziteze țara pentru a dovedi că e una sigură, transmite France24.

Fritz a fost eliberat duminică de autoritățile talibane și a ajuns în capitala Qatarului, Doha. La eliberarea sa, a contribuit medierea guvernului din Qatar, a anunțat guvernul austriac, care a mulțumit Qatarului.

Fritz a fost arestat de talibani sub suspiciunea de spionaj, după ce a mers în Afganistan pentru a relata despre viața de acolo. Autoritățile din Austria au emis avertismente împotriva călătoriei în Afganistan, care în 2021 a revenit sub stăpânirea talibanilor după retragerea trupelor americane, însă Fritz le-a ignorat.

„Cred că a fost ghinion, dar vreau să vizitez din nou. Au fost niște oameni drăguți, dar au fost și niște oameni proști, îmi pare rău”, a declarat Fritz reporterilor la sosirea la Doha.

Potrivit ziarului austriac Der Standard, una dintre pasiunile lui Fritz a fost să viziteze locuri „periculoase”, inclusiv Afganistanul în anii 1980.

Încercând să demonstreze că Afganistanul condus de talibani este o țară sigură, el a călătorit acolo în 2023 și a publicat un articol intitulat „Vacanțe cu talibanii” printr-un canal de presă de extremă dreapta. El a fost arestat la scurt timp după suspectare de spionaj, potrivit Der Standard.

Fritz a fost membru fondator al Partidului Naţional Democrat (NDP), un grup de extremă dreapta interzis în 1988, potrivit Der Standard.

  

  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *