Suedia: Mișcarea pentru pace, privată de subvenții 

Suedia: Mișcarea pentru pace, privată de subvenții 

După ce Suedia tocmai a aderat la Alianța Atlantică și a început remilitarizarea, guvernul de dreapta, susținut de extrema dreaptă, a întrerupt ajutorul organizațiilor care lucrează pentru pace și dezarmare, scrie publicația franceză Le Monde.

Pe 7 martie, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a aflat la Washington pentru a preda secretarului de stat american Antony Blinken documentele de oficializare a aderării țării sale la NATO. În acea zi, la Stockholm, Societatea Suedeză de Pace și Arbitraj, Svenska Freds, a câștigat 600 de noi membri. Avea 5.600 la începutul lui 2022. Sunt 15.000 astăzi. O mie de persoane s-au alăturat asociației imediat după discursul ministrului Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, care a afirmat, pe 7 ianuarie, că „ar putea izbucni un război în Suedia” . Două mii și-au luat cărțile de membru în iulie 2023, când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că este gata să aprobe aderarea Suediei la NATO.

 Am devenit un refugiu pentru toți cei care nu se recunosc în această mare transformare pe care o trece Suedia și care doresc ca o voce în favoarea păcii și a dezarmării să continue să existe ”, spune Kerstin Bergea, președintele asociației înființată în 1883. Astăzi, această voce a devenit aproape inaudibilă într-o țară care, după două sute zece ani de pace și nealiniere militară, a aderat la NATO și se pregătește de război.

Până în primăvara anului 2022, mișcarea pentru pace și numeroasele sale organizații, adesea vechi de secole, au fost totuși respectate în Suedia. El a contribuit la transformarea regatului într-un jucător influent în negocierile internaționale privind dezarmarea și neproliferarea. „Dar când Rusia a invadat Ucraina, vocile pentru pace au fost imediat puse sub semnul întrebării ”, notează directorul Svenska Freds.

The post Suedia: Mișcarea pentru pace, privată de subvenții  appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share