Biden și Xi au discutat despre cooperarea și conflictul dintre SUA și China. Experții spun că dinamica negativă a relației nu s-a schimbat

Biden și Xi au discutat despre cooperarea și conflictul dintre SUA și China. Experții spun că dinamica negativă a relației nu s-a schimbat

Președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping au participat la o convorbire telefonică în efortul de a menține tensiunile dintre cele două țări la un nivel cât mai scăzut.

Convorbirea telefonică s-a concentrat pe problemele comune: Schimbările climatice și narcoticele

Cei doi președinți au discutat despre căile de cooperare, inclusiv eforturile comune recente de combatere a schimbărilor climatice și a narcoticelor, potrivit rezumatelor în urma discuțiilor.

Dar a existat un dezacord semnificativ cu privire la Taiwan și problemele economice.

Biden a subliniat sprijinul pentru Taiwan, dar Xi a numit interferența SUA în Marea Chinei de Sud o „linie roșie de netrecut”.
Xi a contestat, de asemenea, sancțiunile pe care SUA le-au impus Chinei și companiilor deținute de China, numind-o „un flux nesfârșit de măsuri pentru a suprima economia, comerțul, știința și tehnologia Chinei”.

„Dacă Statele Unite insistă să suprime dezvoltarea high-tech a Chinei și să priveze China de dreptul său legitim la dezvoltare, nu vom sta cu mâinile în sân”, a spus liderul chinez, potrivit unui rezumat al presei de stat.

În ciuda zonelor de dezacord, Casa Albă și mass-media de stat chineză au descris conversația ca fiind „calmă și constructivă”. Conversația a variat de la preocupări legate de Inteligența Artificială până la comunicații militare.

„Aștept cu nerăbdare să ne gestionăm în mod responsabil relația în săptămânile și lunile următoare”, a scris Biden pe X, fost Twitter, după ce a recunoscut punctele de tensiune ale discuției.

Experții consideră că dinamica negativă a relațiilor dintre SUA și China nu s-a schimbat

Convorbirea a fost „în mare măsură performativă și o încercare de a arăta restului lumii că, de fapt, țările s-au angajat să gestioneze bine relația – chiar dacă dinamica negativă a relației nu s-a schimbat”, a comentat Robert Daly, director al Centrului Wilson din cadrul Institutului Kissinger pentru China și Statele Unite.

Discuția celor doi lideri, despre care Casa Albă a subliniat că a atins schimbările climatice și traficul de droguri, vine înaintea mai multor evenimente care s-ar putea dovedi cruciale pentru relația SUA-China.

Luna viitoare, Taiwan va organiza o inaugurare a președintelui său ales, William Lai Ching-te, pe care Beijingul l-a numit „creator de probleme” și „separatist”.

Există mai multe întâlniri diplomatice cheie pentru SUA și China la orizont.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, va vizita în curând China – după ce o delegație americană de afaceri s-a întâlnit cu președintele Xi săptămâna trecută – iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken este de așteptat să călătorească în China în săptămânile următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *