Singurele economii pe care și le mai permit românii. Cum își monitorizează cheltuielile în familie

RMAG news

În contextul economic actual, gestionarea eficientă a bugetului familial a devenit o prioritate pentru mulți români. Un studiu realizat de ING Bank România relevă modul în care familiile și cuplurile din România își împart și monitorizează cheltuielile, evidențiind provocările și soluțiile pe care le adoptă în acest sens.

Lipsa monitorizării cheltuielilor

Un procent semnificativ din românii care își împart cheltuielile cu partenerul sau cu familia, respectiv 38%, nu și-au monitorizat aceste cheltuieli în niciun fel în ultimii doi ani. Doar 17% dintre aceștia au un buget bine definit pentru viitor. Aceasta sugerează o nevoie acută de educație financiară și de instrumente eficiente de gestionare a finanțelor personale.

Aplicațiile bancare și gestionarea comună a cheltuielilor

Pentru cei care își monitorizează cheltuielile comune, aplicația bancară este instrumentul preferat, utilizată de 36% dintre respondenți. Aproape jumătate dintre participanții la studiu (48%) își gestionează cheltuielile la comun, iar dintre aceștia, 86% își împart cel mai frecvent cheltuielile cu partenerul de viață. Tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani sunt mai înclinați să își împartă cheltuielile cu părinții (28%), dar majoritatea (66%) preferă să facă acest lucru în cuplu.

Priorități financiare și economii

Participanții la studiu au afirmat că împart cheltuielile cu alimente (89%), utilități (83%), vacanțe (75%) și întreținerea locuinței (72%). Vacanțele reprezintă cel mai comun motiv pentru economisire, pentru toate grupele de vârstă. Cu toate acestea, 21% dintre respondenți au declarat că nu reușesc să economisească.

Cei care reușesc să pună bani deoparte economisesc în principal pentru vacanțe (61%), îngrijirea sănătății (45%) și viitorul copiilor (44%). Tinerii economisesc mai mult pentru a cumpăra o locuință (26%) și mai puțin pentru sănătate sau pensie, însă vacanțele rămân o prioritate și pentru aceștia (61%).

Conturi bancare și numerar

Majoritatea respondenților preferă să își păstreze banii într-un cont bancar. Cei care păstrează doar o parte din bani împreună au declarat că îi țin cash în casă. Principalele beneficii ale unui cont comun includ administrarea cheltuielilor pentru casă (57%), ușurința în gestionarea banilor (52%) și achitarea datoriilor comune (43%).

Totuși, există și reticențe în privința conturilor comune. Principalul motiv este obișnuința de a gestiona banii separat (34%), dorința de a avea control complet asupra finanțelor (23%) și teama că altcineva ar putea accesa banii fără permisiune (21%).

Diferențele de gestionare a banilor între generații

Tinerii între 18 și 29 de ani sunt mai înclinați să își gestioneze singuri banii și economiile, consultându-se mai puțin cu partenerul înainte de a face achiziții mari (52% față de 71-74% pentru cei mai în vârstă). În plus, mai mulți bărbați preferă să își gestioneze investițiile singuri (21% față de 7% dintre femei).

Respondenții cu venituri mai mari și un nivel de educație mai ridicat economisesc lunar mai mult, având un fond de siguranță (3-6 salarii) și investiții. Aceasta subliniază importanța educației financiare și a planificării pentru a asigura stabilitatea financiară pe termen lung.

Studiul realizat de ING Bank România evidențiază diversele modalități prin care românii își monitorizează și gestionează cheltuielile în familie. Deși mulți nu își monitorizează eficient finanțele, există un interes crescut pentru utilizarea aplicațiilor bancare și pentru gestionarea comună a cheltuielilor. Economisirea pentru vacanțe, sănătate și viitorul copiilor rămâne o prioritate, iar educația financiară este esențială pentru a îmbunătăți gestionarea finanțelor personale

Please follow and like us:
Pin Share