Curs valutar BNR, 1 iulie 2024. Leul revine în forță în lupta cu euro și dolarul american. Update

Curs valutar BNR, 1 iulie 2024. Leul revine în forță în lupta cu euro și dolarul american. Update

Curs valutar BNR, 1 iulie 2024. Leul vine după o perioadă de stabilitate față de principalele valute de pe piața interbancară. Tocmai de aceea, a doua lună de vară ar putea aduce câteva schimbări extrem de interesante.

Update: Curs valutar BNR, luni, 1 iulie 2024. Revenire spectaculoasă pentru leu

Începutul de săptămână și, totodată, începutul de lună iulie, anunță o revenite spectaculoasă a leului românesc în raport cu toate monedele importante ale lumii. Așadar, conform cursului BNR, euro, dolarul american, francul elvețian și lira sterlină au pierdut toate teren în lupta de la distanță cu leul românesc. Același lucru este valabil și pentru gramul de aur, dar și pentru majoritatea monedelor publicate de BNR.

Iată cotațiile Băncii Naționale a României de luni, 1 iulie 2024:

Euro: 4.9770 lei (-0.0001)
Dolarul american: 4.6263 lei (-0.0226)
Lira sterlină: 5.8622 lei (-0.0178)
Francul elvețian: 5.1349 lei (-0.0369)
Gramul de aur: 346.1836 lei (-2.0568)

Leul s-a păstrat puternic în luna iunie

La sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a întărit față de dolarul american, față de lira sterlină și de francul elvețian, însă diferențele sunt extrem de mici, la nivel subunitar. Doar moneda euro s-a apreciat ușor față de leul românesc.

Cea mai mare creștere a fost la prețul gramului de aur, care este într-o continuă apreciere, de la o zi la alta. Iată cotațiile BNR, pentru ziua de vineri:

Euro: 4.9771 lei (+0.0003)
Dolarul american: 4.6489 lei (-0.0027)
Lira sterlină: 5.8800 lei (-0.0020)
Francul elvețian: 5.1718 lei (-0.0143)
Gramul de aur: 348.2404 lei (+2.5595)

Marea întrebare este ce se va întâmpla cu leul în luna iulie. Deja, euro și-a arătat forța în această primăvară, când a trecut, pentru o scurtă perioadă de timp, peste pragul psihologic de 5 lei.

Cum va fi cursul valutar BNR în iulie

Curs valutar BNR, 1 iulie 2024. Totuși, evoluția pe piața interbancară din România este considerată, de mulți specialiști, ”contraintuitivă”, în ciuda stabilității leului în raport cu alte valute.

Deși ne confruntăm cu un deficit mare, o datorie publică uriașă și avem un război la graniță, leul nu a ieșit slăbit față de anii precedenți. Tendința este pusă de unii specialiști pe seama politicilor intervenționale ale Băncii Naționale a României.

Totuși, cursul valutar ar putea fi influențat de unii factori externi. Pe de-o parte începe perioada vacanțelor și mulți români vor prefera concediile în străinătate pentru a-și cheltui banii câștigați în țară. În contrapartidă, românii din diaspora se vor întoarce în număr mare (mai ales în luna august, de Sfânta Maria) și vor aduce cu ei milioane de euro care vor intra în circuitul intern.

Scumpirile de la 1 iulie pot influența negativ moneda națională?

Nu în ultimul rând, forța leului ar putea fi influențată de scumpirile anunțate de la 1 iulie. Este vorba despre creșterea accizelor la combustibili, care ar duce la majorări de prețuri în cascadă la produsele alimentare și non-alimentare, precum și o scumpire a tarifului la gaz.

Cu toate că nu se va simți imediat, creșterea prețurilor, dublată de scăderea puterii de cumpărare, reprezintă un risc major de inflație, care poate avea drept consecință imediată slăbirea monedei naționale.

Please follow and like us:
Pin Share