Veszélyes időszak előtt állunk: súlyos aszály és árvizek jöhetnek

Veszélyes időszak előtt állunk: súlyos aszály és árvizek jöhetnek

A tanácskozáson Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy Romániát súlyos aszály fenyegeti, annak ellenére, hogy erre a hétre nagy mennyiségű csapadékot jósolnak a meteorológusok.

Még az sem kompenzálná a szárazság sújtotta területek vízigényét, ha egy nap alatt annyit esik, mint amennyit egy hónap alatt szokott

– idézi az Agerpres hírügynökség a minisztérium közleményéből a tárcavezetőt.

Fechet beszámolt arról, hogy a meteorológiai szolgálat adatai szerint az idei volt az eddigi legmelegebb június, és a hónap folyamán összesen 43 harmadfokú hőségriasztást bocsátottak ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő napokban árvizekre kell felkészülniük a hatóságoknak.

A meteorológiai előrejelzés szerint szerda délelőtt tíz óráig Erdély legnagyobb részében, Olténiában, Munténiában, Moldva északi régióiban, helyenként pedig a Bánságban és Máramarosban is záporok, zivatarok várhatók. A széllökések elérik a 70–90 kilométeres óránkénti sebességet,

a villámlást-égzengést jégeső kísérheti.

Néhány óra alatt 25–40 liter eső eshet a jelzett térségekben négyzetméterenként, de helyenként ez a mennyiség akár 50–70 liter is lehet.

Munténia és Moldva területeinek nagy részén és Dobrudzsa délnyugati részében szerdáig kánikula várható, a nappali hőmérséklet elérheti a 35–37 fokot, és éjjel sem lesz hűvösebb 20 foknál.

Ugyanakkor az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el szerda délutánig tucatnyi megye több folyójára: Tisza, Iza, Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros, Béga, Temes, Berzava, Moravica, Karas, Néra, Cserna, Duna.

A hidrológusok szerint kedden délutántól szerda délután két óráig a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a következő megyék több folyóján: Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Fehér, Brassó, Szeben, Vâlcea, Suceava, Neamţ, Botoşani és Iaşi. Emellett kedden déltől szerda délután négy óráig elsőfokú árvízvédelmi készültség lesz érvényben Máramaros, Erdély, Körösvidék, Bánság, Olténia, Munténia, Bukovina és Moldva bizonyos folyószakaszain.

Please follow and like us:
Pin Share