Cum se poate obține ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani. Câți bani se dau pe lună

Cum se poate obține ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani. Câți bani se dau pe lună

Tinerii care vor să obțină ajutor de șomaj de la vârsta de 16 ani trebuie să știe că pot primi indemnizația în anumite condiții. Ei pot înregistra cererea în cel mult 60 de zile de la data absolvirii la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă.

Ce trebuie să facă tinerii pentru a primi ajutor de șomaj

În România, șomajul se acordă pentru șase luni. Indemizația poate fi primită de la vârsta de 16 ani de absolvenții instituțiilor de învățământ. Cei care vor să solicite acest ajutor financiar au de parcurs câțiva pași.

Beneficiarii trebuie să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, în zona căreia locuiesc, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii studiilor. Ei vor declara că sunt persoane care se află în căutarea unui loc de muncă.

Trebuie precizat că absolvenții instituțiilor școlare vor prezenta o diplomă de studii dobândită într-o instituție de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, atât de stat, cât și particular.

Dacă vorbim de cei care terminat liceul în 2024, cele 60 de zile sunt calculate din ziua următoare datei absolvirii. Indemnizaţia poate fi acordată și celor care nu au luat examenul de Bacalaureat.

Ce acte sunt necesare

De asemenea, dacă cei care solicită ajutor de șomaj nu au mediile încheiate la toate materiile, calculul termenului se va face de la data promovării examenului de corigență. Pentru a se înregistra, elevii trebuie să prezinte actul de identitate, documentele sau adeverința în care se precizează data absolvirii și o declarație pe proprie răspundere referitoare la starea de sănătate.

Aceasta poate fi descărcată de pe site-ul anofm.ro. Suma lunară de care vor beneficia este de 330 lei, deoarece valoarea indicatorului social de referință (ISR) a ajuns la 660 lei în martie. Valoarea indemnizației reprezintă 50% din ISR.

Este important de menționat că beneficiarii vor primi șomajul după ce va trece perioada de 60 de zile de la terminarea studiilor. În acest timp, tinerilor li se vor acorda servicii gratuite, precum informare și consiliere profesională și vor fi ajutați să își găsească un job.

Cei care refuză un loc de muncă ori nu vor să participe la servicii destinate formării profesionale și stimulării ocupării unui post, nu vor primi banii. În această categorie intră și absolvenții admiși la o formă de învățământ sau cei care sunt licențiați în medicină, farmacie, care au trecut concursul de rezidențiat pe posturi sau locuri, la momentul solicitării.

 

Please follow and like us:
Pin Share