Sondaj INSCOP. Intenția la vot a românilor la alegerile prezidențiale. Care sunt scenariile pentru turul doi

Sondaj INSCOP. Intenția la vot a românilor la alegerile prezidențiale. Care sunt scenariile pentru turul doi

Mircea Geoană, Marcel Ciolacu (PSD), Elena Lasconi (USR), Diana Şoşoacă (SOS România), Nicolae Ciucă (PNL), precum și George Simion (AUR) se află pe lista preferințelor românilor la alegerile prezidențiale din acest an, arată datele celui mai recent sondaj INSCOP.

Sondaj INSCOP. Intenția la vot a românilor la alegerile prezidențiale

Cu o cotă de 26,7%, actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se situează pe primul loc în intenţiile românilor de vot pentru alegerile prezidențiale.

Pe locul doi se situează președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu 17,8%, urmat de șefa USR Elena Lasconi, liderul SOS România Diana Şoşoacă, președintele PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%,  arată un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

La alegerile prezidențiale din acest an aproape trei sferturi dintre români spun că vor merge la vot. Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că „sigur nu voi merge la vot” şi 10 înseamnă „sigur da, voi merge la vot”:

6.2% dintre români au ales 1;
0.2% dintre români au ales 2;
0.5% dintre români au ales 3;
0.8% dintre români au ales 4;
5% dintre români au ales 5;
1.8% dintre români au ales 6;
3.2% dintre români au ales 7;
4.4% dintre români au ales 8;
3.9% dintre români au ales 9;
73.4% dintre români au ales 10.

Majoritatea susținătorilor partidelor PSD și PNL care fac parte din categoria persoanelor cu vârsta peste 30 de ani și care au studii superioare declară într-o proporție mai mare decât media că vor merge cu siguranță la vot.

Potrivit sondajului, în turul unu al alegerilor prezidențiale, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, se situează pe primul loc în intențiile de vot ale alegătorilor români (26,7%), fiind urmat de Marcel Ciolacu-PSD (17,8%), Elena Lasconi-USR (14.3%), Diana Şoşoacă-SOS România (13,4%), Nicolae Ciucă-PNL (11.9%), George Simion-AUR (11.2%), Kelemen Hunor-UDMR (3.4%).

Elena Lasconi, noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie

„Intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale surprinde o serie de modificări ale opţiunilor în condiţiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloş nu a mai fost măsurat deoarece a anunţat că se retrage din viaţa politică activă. În aceste condiţii, clasamentul suferă anumite modificări. Mircea Geoană rămâne lider în opţiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai şi conduce detaşat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat.

 Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care îşi conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanţă de primul clasat. Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puţin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Şoşoacă, în uşoară crestere, Nicolae Ciucă în stagnare şi George Simion în scădere.

Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul preşedinte USR, având şi un potenţial de creştere în condiţiile unei notorietăţi semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaţilor care ating în majoritatea lor notorietăţi de 90% sau peste acest procent”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Care sunt scenariile pentru turul doi

Sondajul de opinie arată că, dacă Marcel Ciolacu şi Mircea Geoană ar ajunge în turul doi al alegerilor rezidențiale, 63.7% dintre respondenţi ar vota cu actualul secretar adjunct al NATO, iar 36.3% dintre ei ar vota cu președintele PSD.

Totodată, dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Nicolae Ciucă, 63.7% dintre respondenți l-ar vota pe Mircea Geoană, iar 36.3% dintre ei l-ar vota pe liderul liberal.

Dacă în turul doi ar ajunge Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, 54.6% dintre respondenți l-ar vota pe actualul premier, iar 45.4% dintre ei l-ar vota pe președintele PNL.

Mai mult, dacă în turul doi al alegerilor prezidenţiale ar ajunge Mircea Geoană şi Elena Lasconi, 66.2% dintre respondenți l-ar vota pe Geoană, iar 33.8% dintre ei ar vota-o pe șefa USR.

Într-o confruntare Ciolacu-Lasconi, în turul doi al alegerilor 58% dintre respondenți l-ar vota pe Marcel Ciolacu, iar 42% dintre ei ar vota-o pe Elena Lasconi.

De asemenea, dacă Ciucă și Lasconi ar ajunge în turul doi al alegerilor prezidenţiale, 51.6% dintre respodenți l-ar vota pe liderul, iar 48.4% dintre ei ar vota-o pe șefa USR.

Please follow and like us:
Pin Share