Reorganizarea ministerelor. Guvernul desființează sute de posturi de conducere și execuție. Mihai Constantin: „Cred că ne vom bucura cu toţii de un stat mai suplu”

Reorganizarea ministerelor. Guvernul desființează sute de posturi de conducere și execuție. Mihai Constantin: „Cred că ne vom bucura cu toţii de un stat mai suplu”

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat, joi, finalizarea procesului de reorganizare al ministerelor. Astfel, au fost desființate 455 de posturi de execuție și 236 posturi de conducere. Din cele 486 de instituții subordonate sau coordonate de ministere, 360 au încheiat procesul de organizare, a precizat Constantin.

Reorganizarea continuă la instituțiile din subordine

„Am comunicat în precedenta şedinţă de guvern faptul că toate ministerele s-au încadrat în termenul de 30 iunie pentru a-şi anunţa planul de reorganizare, conform Legii 296/2023. Acest plan de reorganizare continuă la nivelul instituţiilor şi autorităţilor din subordinea ministerelor”, a declarat Mihai Constantin, la sfârșitul ședinței Executivului.

Potrivit lui Constantin, Guvernul a aprobat planuri în vederea reorganizarii pentru: Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii Publice, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare, Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Excepții pentru Interne și pentru MApN

Cu excepția Ministerului Afacerilor Interne, care necesită avizul CSAT, și Ministerul Apărării (care face exepție de la reogranizare), toate celelalte ministere au trecut procesul de reorganizare. „Aşadar, la nivelul instituţiilor centrale reorganizate au fost desfiinţate 455 de posturi de execuţie şi 236 de posturi de conducere, iar din cele 486 de instituţii aflate în subordinea sau în coordonarea acestor ministere au finalizat procesul de reorganizare 360 de instituţii, plus cele de astăzi pe care le-am enumerat mai devreme”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Datele centralizate pentru fiecare minister

La Ministerul Finanţelor au fost desființate 19 posturi de conducere iar cele șase instituții subordonate sau aflate în coordonare au fost reorganizate, desființându-se 701 de posturi de conducere.

La Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii s-au, desfiinţat 44 posturi de execuţie şi șapte posturi de conducere. 12 instituții aflate în subordinea sau în coordonarea ministerului, din cele 15, au fost reorganizate, fiind desființate 176 de posturi de conducere și 127 de execuție.

La Ministerul Justiţiei au fost desființate patru posturi de execuție și trei de conducere. Ministerul are opt instituții subordonate sau în coordonare, cinci din acestea fiind reogranizate, desființându-se 185 de posturi de execuție și 106 de conducere.

La Ministerul Educaţiei au fost desființate 79 posturi de execuţie şi 16 posturi de conducere. 56 de instituții se află în subordinea sau coordonarea ministerului, din care 42 au fost reorganizate. S-au desființat astfel 987 de posturi de execuție și 486 de posturi de conducere.

La Ministerul Culturii au fost desființate 19 posturi de execuţie şi patru de conducere. Toate instituțiile aflate în subordonare sau coordonare, 92 la număr, au fost reogranizare, fiind desființate 26 de posturi de conducere.

La Ministerul Afacerilor Externe s-au desfiinţat cinci posturi de conducere. Două din cele patru instituții subordonate sau în coordonare au fost reorganizate, fiind desființate 11 posturi e execuție și șase de conducere.

La Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului au fost desființate 42 posturi de execuţie şi 17 posturi de conducere. Șapte din cele zece instituții aflate în subordine sau în coordonare au fsot reorganizate, fiind desființate 135 de posturi de execuție și 54 de posturi de conducere.

La Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au desfiinţate 84 posturi de execuţie şi 93 posturi de conducere. La Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei au fost desființate 14 posturi de execuţie şi 20 de posturi de conducere. Ministerul are șapte instituții în subordine și coordonare, din care cinci au fost reorganizate, fiind desființate 153 posturi de execuţie şi de 59 posturi de conducere.

La Ministerul Sănătăţii, 156 de instituții din cele 159 aflate în subordine-coordonare au fost reorganizate, s-au desființat 371 de posturi de execuţie şi 44 de posturi de conducere.

La Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au fost desființate două instituții aflate în subordonare/coordonare, la nivel central, și 67 de instituții din teritoriu, „corespunzător unui număr de 69 de ordonatori terţiari de credite”, fiind desființate 176 de funcții de conducere. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare au fost la rândul lor reorganizate.

La Ministerul Energiei au fost desființate 11 posturi de execuţie şi șase de conducere. Două instituţii care se află în subordinea sau coordonarea ministerului au fost reorganizate, fiind desființate opt posturi de execuție și trei de conducere.

La Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a fost desfiinţat un post de conducere şi un post de execuţie. O instituție din cele  44 din subordine sau coordonate a încheiat procesul de reorganizare, șase posturi de execuție fiind dezființate și patru de conducere.

La Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a finalizat procesul de reorganizare, desfiinţând 52 posturi de execuţie şi 17 posturi de conducere. Din 18 instituţii aflate in subordine/coordonare, o instituţie a finalizat procesul de reorganizare, desfiinţând astfel 37 posturi de execuţie şi 7 de conducere.

La Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse 44 de posturi de execuție și 16 posturi de conducere au fost ddesființate. Două înstituții care sunt în subordine continuă procesul de reorganizare.

La Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale s-au desfiinţat șase posturi de execuţie şi un post de conducere. Cinci instituții din cele șase aflate în subordonare sau coordonate au fost reorganizate, fiind desființate 125 posturi de execuţie şi 289 posturi de conducere.

La Secretariatul General al Guvernului a fost desfiinţate 55 posturi de execuţie, 11 posturi de conducere iar din cele 36 instituţii aflate în subordine/coordonare, 18 instituţii au parcurs procesul de reorganizare, fiind desființate 211 posturi de execuţie şi 115 posturi de conducere.

Las Cancelaria Prim-Ministrului s-au desființat două posturi de execuție și un post de conducere. În privința Ministerului Apărării Naționale, conducerea consideră că nu este necesar un proiect de lege pentru reorganizare. La Ministerul Afacerilor Interne şi la trei instituţii aflate în subordinea/coordonarea ministerului este așteptat un avizt CSAT.

„Ne vom  bucura cu toți de un stat mai suplu”

„Când se va termina tot procesul, se va face şi o centralizare şi o evaluare a acestui impact pozitiv care este aşteptat din punct de vedere al reducerii costurilor, dar şi al creşterii eficienţei. (…) Au fost comasări şi comprimări consistente. (…) Opinia publică ar trebui să afle mesajul – că această reformă administrativă a fost pornită, este la un prag de îndeplinire de, să spunem 90%, şi efectele le vom vedea cu toţii la nivel de flexibilitate a serviciilor, de eficientizare a aparatului bugetar şi de reducere a costurilor. Este un proces, iar beneficiile sale nu vor fi strict doar cât se reduce din fondul de salarii al diverselor ministere sau autorităţi, ci vor reverbera prin eficientizare. Cred că ne vom bucura cu toţii de un stat mai suplu”, a mai spus Mihai Constantin.

Please follow and like us:
Pin Share