Cine este Keir Starmer, noul premier laburist al Marii Britanii, după 14 ani de guvernare conservatoare

Cine este Keir Starmer, noul premier laburist al Marii Britanii, după 14 ani de guvernare conservatoare

Fost avocat devenit lider al Partidului Laburist, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, întoarce pagina a 14 ani de guvernare conservatoare și se pregătește să intre în celebra reședință din 10 Downing Street. Cu origini modeste, provenind din clasa muncitoare, Starmer este o figură atipică în peisajul politic presărat cu scandaluri și demisii din Marea Britanie.

Puțin cunoscut publicului larg

Cu părul său grizonat, pieptănat cu grijă, stilul auster, tonul calm și abordarea metodică, Keir Starmer este o figură atipică a politicii britanice din ultimii ani. Departe de isprăvile unor politiciceni precum Boris Johnson, Liz Truss, Jeremy Corbyn și Nigel Farage, ale căror cariere au fost presărate de controverse și scandaluri, liderul Partidului Laburist se remarcă prin capacitatea sa de a nu face valuri.

Deși se pregătește să intre în celebra reședință din 10 Downing Street în urma victoriei zdrobitoare a Partidului Laburist la alegerile legislative de joi, 4 iulie, el rămâne o figură puțin cunoscută publicului larg, portretizat de detractorii săi ca fiind mai degrabă „plictisitor” și „indecis”. Cu toate acestea, începând din 2020, fostul avocat, în vârstă de 61 de ani, a dat dovadă de o determinare de nezdruncinat pentru a-și redresa partidul și pentru a se impune ca favorit pentru postul de premier al Marii Britanii.

Începuturi modeste

Parcă pentru a-și afirma și mai mult diferența față de omologii săi din lumea politică, în special față de Rishi Sunak – care, deși fiul unor imigranți de origine indiană ajunși în Marea Britanie, a urmat traseul tipic al elitelor țării – lui Keir Starmer îi place să amintească originile sale modeste.

A crescut într-o casă mică din Londra, fiu al unui tată din clasa muncitoare și al unei mame care era asistentă medicală și suferea de boala Still, care o împiedica să se deplaseze. Nu a urmat un colegiu privat și a fost primul din cei patru copii ai familiei care a mers la universitate. Una dintre surorile sale a devenit infirmieră, iar cealaltă s-a specializat în horticultură. Fratele său, cu care împărțea o cameră, suferă de dificultăți de învățare. Keir Starmer a urmat studii de drept la Universitatea Leeds și apoi la Oxford.

„Tatăl meu a fost sculer și mama asistentă medicală”, este o frază repetată în mod regulat în discursurile sale de cel care poartă și prenumele rar al fondatorului Partidului Laburist, Keir Hardie – un omagiu adus părinților săi, ambii activiști laburiști fervenți.

Avocat, specializat în drepturile omului

După ce și-a luat diploma ca avocat, Keir Starmer s-a specializat în apărarea drepturilor omului. Timp de mai mulți ani, Starmer s-a remarcat în apărarea sindicatelor și în lupta împotriva pedepsei cu moartea. A apărat deținuți condamnați la pedeapsa capitală pe insule din Caraibe și a luptat împotriva McDonald’s într-un caz care opunea gigantul fast-food-ului ecologiștilor.

De asemenea, a lucrat în Irlanda de Nord pentru a duce acțiuni în justiție împotriva încălcării drepturilor omului în timpul conflictului din această țară (1968-1998). La începutul anilor 2000, Keir Starmer a contribuit, de asemenea, la crearea unei noi forțe de poliție pentru menținerea păcii.

Cu toate acestea, în 2008, a surprins pe toată lumea făcând primul pas în cariera sa: a devenit director al Procuraturii pentru Anglia și Țara Galilor. În acest rol, el a supravegheat urmărirea penală a parlamentarilor suspectați de deturnare de fonduri și a jurnaliștilor acuzați de piraterie telefonică.

Înnobilat de Regina Elisabeta a II-a

În timp ce pozițiile sale i-au adus deja critici regulate din partea dreptei, care îl acuză că apără criminali, Keir Starmer el a fost, de asemenea, înnobilat în 2014 de către Regina Elisabeta a II-a în semn de recunoaștere a carierei sale juridice îndelungate.

„Chiar provine practic din clasa muncitoare, repetarea constantă a acestui lucru ne reamintește că nu este la origine un profesionist al politicii și că are deja o carieră lungă în spate”, explică, pentru France 24, Thibaud Harrois, lector universitar în civilizație britanică contemporană la Universitatea Sorbonne-Nouvelle. „În acest fel, el poate transmite imaginea unui om care este înainte de toate acolo pentru a-și servi țara, departe de ambiții carieriste”.

„Și, spre deosebire de Tony Blair, de exemplu, Keir Starmer este conștient că nu este carismatic. Punând accentul pe trecutul său, el joacă pe imaginea unui om care este înainte de toate serios, direct și metodic”, continuă el. Un atu, potrivit specialistului, „după ani de scandaluri politice” în Marea Britanie.

O carieră târzie în politică

Keir Starmer a intrat în politică târziu, la vârsta de 52 de ani. A devenit deputat în 2015 în circumscripția sa din Londra, unde locuiește împreună cu soția sa și cei doi copii ai lor. A urcat apoi rapid în rândurile Partidului Laburist.

În 2019, el s-a alăturat rebeliunii împotriva fostului lider al laburiștilor, Jeremy Corbyn, foarte de stânga, acuzat de lipsă de leadership în timpul campaniei Brexit. A devenit apoi purtătorul de cuvânt al partidului pe probleme legate de Brexit – împotriva căruia a votat – și a devenit în cele din urmă lider al partidului în aprilie 2020, la câteva luni după înfrângerea zdrobitoare a laburiștilor în fața conservatorilor conduși de Boris Johnson.

Din acest moment, el a reușit să se impună ca politician, potrivit lui Thibaud Harrois: „Keir Starmer și-a asumat misiunea de a întoarce pagina cu Jeremy Corbyn”, explică el. „Și începe prin a-i înlătura pe toți cei care au legătură cu acuzațiile de antisemitism îndreptate împotriva partidului, inclusiv pe Jeremy Corbyn însuși”.

Dar, mai presus de toate, el a făcut un pariu pentru a recâștiga Downing Street: să reorienteze Partidul Laburist. „El a remodelat cu adevărat Partidul Laburist, care era foarte la stânga la acea vreme, în încercarea de a atrage un electorat mai centrist, chiar de centru-dreapta”, continuă specialistul.

14 ani de conservatorism, înlăturați

„Din punct de vedere politic, el favorizează intervenționismul economic și politicile sociale, rămânând ferm în ceea ce privește imigrația și securitatea”, explică Thibaud Harrois. „Dar  rămâne întotdeauna cumpătat, refuză să facă promisiuni mari și ne reamintește constant că ‘visteria statului este goală’”.

O poziție „prudentă”, potrivit specialistului, „căreia îi lipsește curajul” și care „ne împiedică să vedem linia sa directoare și adevărata sa poziționare”, denunță detractorii săi, atât din stânga laburiștilor, cât și în rândul conservatorilor. Dacă a promis să elimine legile care limitează dreptul la grevă, Leir Starmer a revenit asupra propunerii sale de a crește ajutoarele sociale. De asemenea, el și-a revăzut dorința de a investi masiv – peste 32 de miliarde de euro pe an – în energia regenerabilă, o măsură emblematică.

Dar dincolo de politicile sale, după 14 ani la putere pentru conservatori și într-un moment în care țara este divizată de Brexit și în plină criză economică, statutul lui Keir Starmer se datorează în cele din urmă, „contextului” și „dorinței de schimbare a publicului”, spune Thibaud Harrois. „În peisajul politic actual și în acest context particular, el a reușit să se impună ca alternativa serioasă”, rezumă el. O poziție perfect ilustrată de sloganul său de campanie, scandat la fiecare miting: „It’s time for change”.

Please follow and like us:
Pin Share