Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații

Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații

Domnitorul român care a avut parte de o moarte nefastă, după ce a făcut un bine imens țării. A decedat în exile, după ce a câștigat numeroase bătălii, care ne-au scăpat de cuceririle rivalilor. A fost înmormântat la Viena, capitala Austriei.

Ce domnitor român a murit în exil după ce a câștigat mai multe bătălii

Se spune despre acest domnitor că era unul neînfricat și că a încercat să poarte bătălii la fel ca Mihai Viteazul. Admira tacticile celui care a fost lider al Țării Românești, între 1593 și 1600.

Este vorb despre domnitorul Radu Șerban, născut la finalul secolului al XVI-lea, într-o familie considerată cea mai ilustră din Țara Românească. Tatăl lui era unul dintre fiii domnitorului Neagoe Basarab, iar mama sa provenea din familia aristocrată a Craioveștilor.

Radu Șerban se lăuda cu cel mai întins domeniu boieresc din regiunea Țării Românești, format din 71 de sate și părți de sate. Această avuție era completată de averea soției pe nume Elena, adică zestrea. Elena era fiica banului Udriște.

Radu Șerban, admirat de Mihai Viteazul

Mihai Viteazul l-a admirat pe Radu Șerban și l-a promovat în dregătorii. Acesta a devenit paharnic și a demonstrat că este un conducător îndemânatic de oști. După ce Mihai Viteazul a fost asasinat în anul 1601, Radu Șerban a fost el cel care a coordonat gruparea de boieri care dorea să se continue cu politica domnitorului Unirii.

Frații Buzești, Preda, Stroe și Radu l-au sprijinit pe Radu Șerban în noua funcție. Ei se bucurau de autoritate politică și militară și atunci aveau capacitatea de a-l proteja pe noul domnitor. Primele bătălii pe care le-a purtat Radu Șerban au fost cu Simion Movilă, instalat domnitor al Țării Românești de către oastea trimisă de către cancelarul Poloniei, Jan Zamoyski, și de către oastea domnitorului Moldovei, Ieremia Movilă.

În cele din urmă, Radu Șerban l-a alungat din Țara Românească pe Simion Movilă. Dar lupta pentru teritoriu nu avea să se încheie aici. Radu Șerban s-a luptat apoi cu Radu Mihnea, susținut de Imperiul Otoman.

Pentru a-l învinge pe Radu Mihnea, Radu Șerban a apelat la ajutorul Imperiului Habsburgic, care i-a dat oști și bani.  Cu ajutorul habsburgilor, tătarii trimiși de Simion Movilă au fost înfrânți în 1602.

Cea mai importantă bătălie din Țara Românească

Tot în anul 1602 a avut loc una dintre cele mai mari lupte din istoria Țării Românești, Bătălia de la Teișani. Atunci, Stroe Buzeu l-a decapitat pe nepotul hanului tătar Ghazi Ghirai, un luptător considerat de temut. Stroe Buzescu a murit și el câteva zile mai târziu, deoarece avea răni destul de puternice.

În anul 1611, Radu Șerban a reușit să-l doboare pe Gabriel Bathory, principele Transilvaniei, dar în cele din urmă acesta a scăpat cu fuga. Radu Șerban îi purta pică lui Gabriel Bathory după ce oștile lui l-au atacat prin surprindere în 1610.

Radu Șerban, trădat de Imperiul Habsburgic?

Cât timp Radu Șerban a intrat în Transilvania, Țara Românească a fost atacată de turci și tătari. Deși era sprijinită de aliați polonezi, oastea românească a fost învinsă. Radu Șerban s-a refugiat apoi în Moldova, la aliatul său Constantin Movilă.

Din Moldova, Radu Șerban s-a îndreptat către Viena pentru a solicita sprijin de la Imperiul Habsburgic, încât să-și reia tronul Țării Românești. Nu a obținut decât promisiuni, căci imperiul era unit deja cu cel Otoman.

Pe 23 martie 1620, Radu Ștefan a murit la aproape 60 de ani, sfârșitul fiindu-i adus de o ”gravă și lungă boală de podagră”, așa cum apare în documentele istorice. Ca un omagiu, împăratul Ferdinand al II-lea a hotărât înmormântarea sa la Catedrala St. Ștefan din Viena. Mai târziu, fiica domnitorului i-a adus rămășițele în țară.

Please follow and like us:
Pin Share