Alertă pe litoralul românesc în cel mai aglomerat weekend. Cinci lucruri la care trebuie să fiți atenți. “Mai apare un risc”

Alertă pe litoralul românesc în cel mai aglomerat weekend. Cinci lucruri la care trebuie să fiți atenți. “Mai apare un risc”

Medicii au emis o alertă pe litoralul românesc în cel mai aglomerat weekend. Turiștii trebuie să fie atenți la cinci lucruri atunci când merg la mare, pentru a evita diverse pericole.

Alertă pe litoralul românesc în cel mai aglomerat weekend. Sfaturile oferite de un medic

Acest weekend se anunță a fi cel mai aglomerat de pe litoralul românesc, întrucât se anunță temperaturi caniculare. Elevii au intrat de curând în vacanța de vară, astfel că mulți români și-au luat concediu la început de iulie.

În plus, de ieri, 4 iulie, și până duminică, 7 iulie, are loc festivalul Neversea la Constanța, unde cei prezenți se pot bucura de muzica live a unora dintre cei mai cunoscuți artiști.

Medicii au emis, însă, un avertisment pentru turiștii care ajung la mare zilele acestea. Din moment ce afară este foarte cald, pot apărea și diverse probleme, mai ales de ordin alimentar.

Totodată, mai trebuie luat în calcul și riscul arsurilor solare. Cei care merg pe plajă trebuie să respecte indicațiile salvamarilor, pentru a nu întâmpina probleme.

Medicul Tudor Ciuhodaru îi îndeamnă pe turiștii români să nu petreacă prea mult timp la soare. De asemenea, în timpul orelor prânzului, soarele arde cel mai puternic, așa că expunerea trebuie evitată.

“În timpul weekendurilor la mare mai apare un risc, cel al arsurilor solare. Pentru că stau doar câteva zile, mulți vor să se asigure că s-au bronzat suficient, însă acest lucru este cât se poate de periculos pentru că poate conduce la arsurile solare.

Arsurile solare, insolația și toate celelalte probleme legate de expunerea la soare vor fi la ordinea zilei. Ideal, dacă vrem să nu ne ardem la soare, este să ne expunem progresiv, câte cinci minute pe fiecare parte”,a declarat medicul Tudor Ciuhodaru pentru Wowbiz.ro.

Ce trebuie să faci dacă te expui la soare

În timpul expunerii la soare, este recomandată folosirea unei creme de protecție. Persoanele cu pielea sensibilă trebuie să utilizeze o cremă cu un grad mai ridicat de protecție, pentru a evita arsurile solare.

Acesta a mai spus că statul în apă nu te ferește de razele soarelui, chiar dacă îți oferă, pe moment, o senzație de răcorire. Arsurile solare pot fi destul de serioase și pot provoca probleme mari, cum ar fi apariția cancerului de piele

Trebuie să ne dăm cu loțiune de cu factor de protecție solară, iar acesta ar fi bine să fie cât mai ridicat dacă știm că avem pielea sensibilă.

Nu trebuie să uităm că apa și nisipul amplifică radiațiile ultra violete și există falsa senzație legate de inconfortul termic și ameliorarea lui prin statul în apă, dar asta nu împiedică posibilitatea de a te arde.

Arsurile solare pot fi de grade importante, de multe ori inestetice și dincolo de asta există și riscul cancerigen”, a mai explicat medicul.

De ce să nu consumi alcool la mare

Medicul a mai atras atenția asupra riscului de înec. Pentru a evita o astfel de situație, este recomandat să fim atenți, mai ales dacă autoritățile au emis avertismente. Trebuie respectate indicațiile salvamarilor, iar turiștii care intră în apă nu trebuie să se aventureze. În plus, nu trebuie să intri în apă imediat după ce ai mâncat sau după ce ai băut.

“În ceea ce privește înecul, este bine să nu vă aventurați și să intrați progresiv în apă. Nu intrați în apă imediat după ce ați mâncat sau dacă ați băut. Trebuie să vă uitați la curenți și este cât se poate de important să respectați indicațiile salvamarilor de la mal”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Consumul de alcool nu este recomandat pe litoral. Acesta este asociat cu expunerea la soare, dar și cu înotul. Atunci când vrei să intri în apă, nu este bine să consumi băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari. În combinație cu alcoolul, temperaturile ridicate pot provoca probleme pentru organism.

Un alt sfat important este să verificăm produsele alterate, alimentele care nu au fost depozitate corespunzător. Fructele și legumele trebuie întotdeauna spălate.

Mâncarea trebuie achiziționată din locuri autorizate și nu de la tarabe, deoarece alimentele au fost expuse mult timp la căldură. Trebuie luate toate măsurile de precauție, altfel pot apărea boli precum enterocolita, dar și alte afecțiuni.

“Pe lângă riscul de enterocolită, foarte frecvent în perioada asta, mai sunt și boli ale mâinilor murdare, boli transmise pe cale fecală sau orală care pot apărea”, a adăugat cadrul medical.

Un alt risc este legat de utilizarea produselor împotriva insectelor. Acestea sunt utile deoarece pot ține țânțarii departe, însă trebuie respectate indicațiile producătorului atunci când sunt folosite diverse spray-uri.

“Când se stropește cu insecticid în cameră, nu stați acolo și nu inhalați substanța. Respectați indicațiile producătorului dacă folosiți sprayuri pentru insecte pentru că există niște reguli clare: se dau pe suprafețele, ar trebui să se poarte un echipament de protecție, etc.”, a precizat medicul.

Please follow and like us:
Pin Share