Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja

Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja

Reggel kilenc órakor vette kezdetét az idei Ezer Székely Leány Napja, a hagyományokhoz híven a találkozópont és a közös tánc Csíkszeredában a Szabadság téren volt. A gyülekező után – ahová sokan szekerekkel és lovakkal érkeztek – 9.15-kor az esemény első megnyitóját tartották. A köszöntőt követően 9.45-kor indultak az összegyűltek a Csíksomlyói Kegytemplomba az ünnepi szentmisére, ami program szerint délelőtt 11 órától délig tart. 12 órakor a Kegytemplomtól indul a felvonulás a nyeregbe.

A hagyományos Ezer Székely Leány találkozó további tervezett programja szerint 12.45-kor veszi kezdetét a második megnyitó, 13 órától a hagyományőrző népcsoportok előadásai lesznek láthatók. 15.30-kor ünnepi köszöntővel készülnek a szervezők, majd a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásával.

16 órától közös játékra és táncra invitálják az ünneplőket, ekkor lesz lehetőség a közös fényképre is a népviseletbe öltözöttekkel. Az esemény zárásaként 17 órakor lesz a csíkszentdomokosi népviseleti bemutató, az esketőszékek átadása – amit a legtöbb egy térségből származó jelenlévő nyer majd el – , illetve a hagyományőrző néptánccsoportok előadásai.

Please follow and like us:
Pin Share