Alertă roșie în Italia. Vulcanii Etna și Stromboli au erupt în același timp

Alertă roșie în Italia. Vulcanii Etna și Stromboli au erupt în același timp

Autoritățile din sudul Italiei sunt în alertă după ce Etna și Stromboli, doi dintre cei mai activi vulcanii din Europa, au erupt în același timp.

Vulcanii Etna și Stromboli au erupt în același timp

Potrivit autorităților italiene, în ultimele zile, vulcanul Etna”a cunoscut o activitate intensă, luminând cerul orașului Catania”.

De asemenea, Stromboli, unul dintre cei patru vulcani activi ai Italiei, care formează insula cu același nume din apropierea Siciliei, a revărsat cantități mari de lavă în mare.

Agenţia de protecţie civilă din Italia a emis, joi o alertă maximă, roşie, pentru Stromboli, și a avertizat că situaţia s-ar putea deteriora în zilele următoare.

Ministrul Protecţiei Civile, Nello Musumeci, a declarat că vulcanul Stromboli este „sub supraveghere”, iar autoritățile se asigură că planurile de evacuare sunt pregătite în caz de urgenţă.

De asemenea, pompierii au anunțat că au dublat preventiv numărul echipelor de intervenție de pe insula situată în sudul Italiei și sunt gata să acționeze în orice moment.

Între timp, locuitorii și autoritățile de pe coasta de est a Siciliei, din apropiere de Catania, au trecut la curăţarea oraşului după ce străzile şi maşinile au fost acoperite de o cenușă vulcanică neagră.

Ca măsură de precauție, autoritățile au redus traficul pe aeroportul din Catania, iar, vineri, au dispus închiderea temporară a acestuia.

„Pista aeroportului Catania este inutilizabilă din cauza căderii de cenuşă vulcanică. Atât sosirile, cât şi plecările sunt suspendate”, au precizat, vineri, reprezentanţii aeroportul într-o declaraţie, adăugând că operaţiunile ar urma să fie reluate la ora 15:00 (13:00 GMT).

Încă de la începutul săptămânii, pe insula siciliană Stromboli, oamenii sunt în alertă maximă asta după ce vulcanul a expulzat un nor de cenușă, care s-a înălțat până la doi kilometri.

De zile întregi, în insula Stromboli lava se scurge dintr-o deschidere situată la 700 de metri deasupra nivelului Mării Mediterane.

Please follow and like us:
Pin Share