Iranul are un nou președinte. Cine este Masoud Pezeshkian

Iranul are un nou președinte. Cine este Masoud Pezeshkian

Candidatul reformist iranian Masoud Pezeshkian a câștigat turul doi al alegerilor prezidențiale împotriva ultraconservatorului Saeed Jalili, obținând peste 16 milioane de voturi față de cele 13 milioane ale lui Jalili, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne.

Iranul are un nou președinte

Alegerile au fost convocate anticipat în urma decesului președintelui ultraconservator Ebrahim Raisi și au avut loc pe fondul unor tensiuni regionale sporite și a nemulțumirilor interne.

Pezeshkian a primit peste 16 milioane de voturi, iar Jalili peste 13 milioane din aproximativ 30 de milioane de voturi exprimate, a declarat purtătorul de cuvânt al autorității electorale, Mohsen Eslami, adăugând că prezența la vot a fost de 49,8%, scrie France 24. Numărul buletinelor de vot anulate ar fi fost de peste 600.000.

Pezeshkian le-a mulțumit susținătorilor săi care au venit la vot “cu dragoste și pentru a ajuta” țara. „Vom întinde mâna prieteniei tuturor; suntem cu toții oameni ai acestei țări; ar trebui să-i folosim pe toți pentru progresul țării”, a declarat el la televiziunea de stat.

Alegerile, convocate anticipat după decesul președintelui ultraconservator Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, au urmat unui prim tur marcat săptămâna trecută de o prezență la vot istoric de scăzută.

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, care deține autoritatea supremă, a făcut apel la o prezență mai mare la urne în turul doi, subliniind importanța alegerilor. Acesta a declarat că prezența la vot din primul tur a fost mai scăzută decât se aștepta, dar a adăugat că nu a fost un act “împotriva sistemului”.

Scrutinul a avut loc într-un context de tensiuni regionale crescute din cauza războiului din Gaza, a unei dispute cu Occidentul cu privire la programul nuclear al Iranului și a nemulțumirii interne cu privire la starea economiei iraniene afectate de sancțiuni.

În primul tur de săptămâna trecută, Pezeshkian, singurul reformist căruia i s-a permis să candideze, a obținut cel mai mare număr de voturi, aproximativ 42%, în timp ce Jalili s-a clasat pe locul al doilea, cu aproximativ 39%, potrivit cifrelor autorității electorale iraniene.

Cine este Masoud Pezeshkian

Doar 40 % dintrei cei 61 de milioane de alegători iranieni eligibili au participat la primul tur – cea mai scăzută prezență la vot în orice alegeri prezidențiale de la Revoluția islamică din 1979.

Candidatura lui Pezeshkian, un relativ necunoscut până de curând, a trezit speranțele reformiștilor iranieni după ani de dominație a taberelor conservatoare și ultraconservatoare Principala coaliție reformistă din Iran l-a susținut pe Pezeshkian, cu sprijinul foștilor președinți Mohammad Khatami și Hassan Rouhani, un moderat.

Pezeshkian, un chirurg cardiolog în vârstă de 69 de ani, a făcut apel la “relații constructive” cu țările occidentale pentru a relansa acordul nuclear în scopul de a “scoate Iranul din izolare”.

Jalili, în vârstă de 58 de ani, este fostul negociator nuclear al Iranului, recunoscut pentru poziția sa intransigentă împotriva Occidentului. În timpul campaniei sale, el a mobilizat o bază substanțială de susținători ai liniei dure și a primit sprijin din partea altor personalități conservatoare.

Înaintea scrutinului de vineri, Pezeshkian și Jalili au luat parte la două dezbateri televizate în timpul cărora au discutat despre prezența scăzută la vot, precum și despre problemele economice ale Iranului, relațiile internaționale și restricțiile privind internetul.

Pezeshkian a promis că va relaxa restricțiile de lungă durată privind internetul și că se va opune “pe deplin” patrulelor de poliție care impun vălul obligatoriu pentru femei, o problemă foarte mediatizată de la moartea Mahsei Amini în arestul poliției în 2022.

Tânăra de 22 de ani, iraniană kurdă fusese reținută pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar, iar moartea sa a declanșat luni întregi de tulburări la nivel național.

Please follow and like us:
Pin Share