Cine e supriza de la Wimbledon. Sportiva care a schimbat drapelul anul acesta a câștigat într-o săptămână cât în toată cariera

Cine e supriza de la Wimbledon. Sportiva care a schimbat drapelul anul acesta a câștigat într-o săptămână cât în toată cariera

Turneul de la Wimbledon scoate în evidență un nume nou din tenis. Lulu Sun, în vârstă de 23 de ani, locul 123 mondial, a urcat în optimile de finală, după ce și-a început parcursul în calificări.

S-a născut în Noua Zeelandă, a crescut în Elveția și a studiat în SUA

Lulu le-a eliminat pe rând, pe tabloul principal, pe Qinwen Zheng (finalista de la Australian Open), Yulia Starodubtseva și Lin Zhu. Parcursul ei la wimbledon a început însă în calificări cu o victorie contra româncei Miriam Bulgaru. Au urmat alte două victorii care au propulsat-o pe taboul principal.

Lulu Sun este un nume cvasi-necunoscut în tenis, cu o poveste aparte. S-a născut în sudul Noii Zeelande, într-un oraș numit Te Anau (Orașul apelor învolburate – în maori). Tatăl său este croat, iar mama chinezoaică. Lulu s-a născut ca Lulu Radovcic, după numele tatălui.

Lulu a fost crescută în Elveția, de la vârsta de 5 ani. Apoi, ea a urmat colegiul în Statele Unite, la Universitatea din Texas, la Austin, absolvind în 2022 Științe Politice.

Anul acesta a ales să reprezinte țara în care s-a născut

Deși are domiciliul la Geneva, ea a ales anul acesta să reprezinte Noua Zeelandă, țara în care s-a născut. Astfel a renunțat la drapelul elvețian pentru cel neo-zeelandez, iar mutarea pare să fi fost cu noroc.

Până în 2024, ea a jucat mai mult în turnee ITF, dar anul acesta a reușit să pătrundă, în premieră, pe tabloul principal al Grand Slamurilor. La Australian Open a fost eliminată în turul I, iar acum la Wimbledon a dat lovitura.

Prin performanța de a ajunge în turul al patrulea la All England Club, ea a devenit fiind prima jucătoare neozeelandeză din Era Open care atinge acest nivel. Totodată, ea este a doua all-time, după Dame Ruia Morrison, în 1957 și 1959, care duce steagul Noii Zeelande în optimi la Wimbledon.

A dat lovitura din punct de vedere financiar

Ca urmare la ce a realizat la Londra, ea a ajuns în top 75 WTA, avansând aproape 50 de poziții în clasamentul live. Iar din punct de vedere al banilor, Lulu are asigurat un cec în valoare de 289.480 dolari. Mai mult decât cei 280.515 dolari câștigați în toată cariera.

Pentru Lulu urmează un meci de gală la Wimbledon. Ea o va întâlni pentru un loc în sferturi pe Emma Răducanu, favorita gazdelor. Emma are cel mai bun parcurs din ultimii trei ani, atingând faza optimilor la un Grand Slam. Acest lucru nu s-a mai întâmplat după US Open 2021, unde a câștigat trofeul.

România nu mai are nicio reprezentantă pe tabloul de simplu de la Wimbledon. Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Irina Begu, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian au fost eliminate în turul I, iar Anca Todoni în turul al doilea.

 

Please follow and like us:
Pin Share