Zeci de turiști români au rămas blocați pe aeroportul din Dortmund. Zborul le-a fost amânat de mai multe ori fără nicio explicație

Zeci de turiști români au rămas blocați pe aeroportul din Dortmund. Zborul le-a fost amânat de mai multe ori fără nicio explicație

Haosul din cauza Wizz Air nu este o noutate, însă de data această zeci de oameni se revoltă pentru că zborul din Dortmund spre Cluj-Napoca a fost anulat de mai multe ori, fără nicio explicație. Oamenii ar fi trebuit să ajungă aseară la Cluj-Napoca din Dortmund, însă cursa le-a fost anulată în ultima secundă. Li s-a comunicat că zborul a fost amânat pentru a doua zi la 10, însă nici acum situația nu a fost remediată.

Zeci de turiști români au rămas blocați pe aeroportul din Dortmund

”Zborul Dortmund – Cluj-Napoca este iar amânat. Ar fi trebuit aseară la ora 20:30 să zburăm, ulterior l-au amânat încă o oră și pe urmă au anulat de tot. Ne-au cazat la Hotel pe toți pasagerii și au zis că la 10:00 e zborul, acum iar anulat la 11:30 ce se întâmplă oare??? Nimeni nu zice nimic, nu te întreabă dacă au mâncat oamenii, sunt copii mulți, avionul era plin. E ceva cu aeronava la Cluj oare?”, a explicat un pasager pentru Știri de Cluj.

Zborurile dinspre Dortmund, dar și altele, ar fi anulate fără motiv, consecutiv, iar nimeni nu știe ce se întâmplă. ”Eu mâine am parastas după tatăl meu. Nimeni nu vine sa zică nimic”, a explicat pasagerul. Cei de la BoardingPass cred că scuzele invocate de directorul Aeroportului, David Ciceo, nu ar fi cele adevărate pentru anularea acestor zboruri.

David Ciceo vorbea despre condiții meteo nefavorabile și lipsa de personal, însă în realitatea Wizz Air ar avea probleme cu mai multe avioane, care s-au stricat. ”Zborurile Wizz Air de la și spre Aeroportul Avram Iancu din Cluj Napoca sunt afectate de anulări și întârzieri în aceste zile din cauza faptului că două avioane de tip Airbus A320 din flota companiei aeriene low-cost au probleme tehnice.

Pentru a acoperi temporar capacitatea de transport lipsă cauzată de indisponibilitatea celor două avioane, Wizz Air a închiriat pe termen scurt un Boeing 737-800NG de la compania lituaniană GetJet Airlines”, explică BoardingPass. Pasagerii cursei Dortmund-Cluj reușiseră aseară să se urce în avion, însă au fost dați jos fără motiv și duși la hotel.

Zborul a fost deja întârziat de două ori, iar mulți dintre pasageri sunt la capătul răbdării, mai ales că sunt însoțiți de copii. Un prim motiv invocat de Wizz Air ar fi ”spațiul aerian aglomerat”. ”O închis avionul și trebuie să așteptăm încă o oră, cică e foarte aglomerat pe sus. Trebuie să așteptăm încă o oră în avion. Nu-mi vine să cred”, s-a plâns un pasager.

Ce pot face pasagerii când un zbor li se anulează fără motiv și cum pot cere despăgubiri

Situația de pe aeroportul din Dortmund sau Cluj-Napoca nu este o noutate în această vară, în condițiile în care mii de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei. Turiștii își ratează vacanțele tocmai pentru că zeci de zboruri sunt întârziate zilnic, atât la Sosiri cât și la Plecări. Companiile aeriene se plâng că au mari bătăi de cap din cauza caniculei.

Cristi Pitulice, consultant în turism, a încercat să explice această situație: ”Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața.

Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor”. Totuși, călătorii trebuie să știe că au drepturi. ”E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie.

Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări”, explică Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor.

Please follow and like us:
Pin Share