Poliţia Română vine cu precizări privind Ordonanţa 84. Cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele consumate

Poliţia Română vine cu precizări privind Ordonanţa 84. Cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele consumate

Astfel, șoferii trebuie să consulte un medic pentru că unele medicamente sunt contraindicate pentru condusul autovehiculelor. Astfel, medicamentele care reduc capacitatea și timpii de reacție pot pune în pericol viața participanților la trafic. Mai mult, aparatele Drugtest detectează inclusiv substanțele din compoziția acestor medicamente.

Poliţia Română vine cu precizări privind Ordonanţa 84

“Persoanele în cauză se pot pune în pericol, atât pe ele, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, având în vedere faptul că efectul unor medicamente poate reduce capacitatea şi timpii de reacţie, iar aparatele Drugtest detectează inclusiv substanţe din compoziţia acestor medicamente. Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce priveşte posibilitatea ca acel şofer să fi consumat substanţe interzise.

Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce priveşte existenţa sau inexistenţa substanţelor interzise”, a comentat IGPR, în legătură cu noile modificări legislative în domeniul rutier impuse prin Ordonanţa 84/2024.

Poliția din România a menționat că măsurile sunt diferite de la o țară la alta, însă toate statele din UE iau foarte în serios conducerea autoturismelor sub influența drogurilor sau a medicamentelor. Conform comunicatului IGPR, Poliția Română îi roagă pe ”colegii” de la serviciile medicină legală să se grăbească atunci când au de prezentat anumite rezultate.

“În acest moment, analizarea probelor biologice nu este atributul Poliţiei Române, ci al serviciilor de medicină legală. Durata analizării probelor biologice a fost luată însă în considerare, la momentul modificărilor legislative, iar, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei analize efectuate la nivelul Direcţiei Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliţia Română să organizeze şi să deţină laboratoare proprii, pentru a analiza aceste probe şi pentru a emite cât mai repede un rezultat.

Primul astfel de laborator va fi operaţionalizat la nivelul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române, iar cel de-al doilea la nivelul judeţului Cluj. De asemenea, în continuare, vor fi operaţionalizate astfel de laboratoare în toată ţara, la acest moment documentaţia pentru laboratorul din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică – IGPR fiind deja pregătită”, mai arată sursa citată.

Cetăţenii să se informeze cu privire la medicamentele consumate în contextul Ordonanței 84

Această nouă lege a provocat o adevărată isterie în rândul șoferilor care se tem că vor rămâne fără permis de conducere fiind ”nevinovați”. Cu toatea cestea, IGPR a făcut noi precizări menite să liniștească populația. ”Retragerea permisului de conducere exista deja în legislaţia rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv, fiind dispusă în scris.

Atunci când, spre exemplu, titularul unui permis de conducere este declarat inapt medical pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice ori acesta nu respectă obligaţia legală de a se prezenta la examinarea medicală, necesară certificării aptitudinilor de a conduce un autovehicul pe drumurile publice“, arată IGPR.

În concluzie, reprezentanții IPGN transmit că nu toți șoferii vor fi testați, așa cum s-a vehiculat, ci doar cei care dau semne că ar fi consumat droguri sau alcool. Fără permis vor rămâne șoferii care refuză să fie testați și cei care devin agresivi cu oamenii legii. Cât despre așa zisa petiție online care cere anularea ordonanței de urgență, IGPR este de părere că cetățenii nu au înțeles mare lucru din lege, deci se agită fără motiv.

Please follow and like us:
Pin Share