Felul românesc de mâncare pe care spaniolii au început să-l adore. Cei care îl gustă vor neapărat rețeta

Felul românesc de mâncare pe care spaniolii au început să-l adore. Cei care îl gustă vor neapărat rețeta

Mâncarea românească pe care au ajuns să o iubească și spaniolii. Rețeta din Apuseni i-a cucerit fără dar și poate, iar străinii nu se mai satură. Ba mai mult, vor să știe cum o pot pregăti în propriile bucătării.

Felul de mâncare românesc de care spaniolii s-au îndrăgostit

Eugenia Mucea, o scriitoare româncă stabilită în Spania, a vorbit în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în țara în care s-a stabilit.  Deși s-a stabilit peste hotare, nu a uitat niciodată de unde a plecat.

Ba mai mult decât atât, i-a introdus și pe spanioli în tainele culturii românești. Și cum să-i putea impresioneze dacă nu cu mâncare românească delicioasă. Rețetele din Apuseni, zona din care provine scriitoarea, au ajutat-o să dea lovitura.

Cu precădere, un fel tradițional i-a dat gata pe străini. Este vorba de popricaș, pe care l-a pregătit în casa unor oameni la care s-a angajat pentru a câștiga un ban în plus. Fermecați, aceștia i-au cerut rețeta, pentru a pregăti mâncarea românească în lipsa ei.

„La început, când eram cu bătrânica, mi se părea că e puțin și am zis hai să-mi caut ceva cu câteva ore de făcut curățenie și m-am dus în casa unor directori de bancă. Le făceam o tocăniță.

Ca să vezi că și în România, spre exemplu, avem ciudățenii o grămadă. Le făceam popricaș, ceva românesc din Munții Apuseni. Popricașul ăsta, ce l-am învățat de la soacra-mea, era o tocăniță de pui extraordinar de bună, cu un gust deosebit.

Și le-am făcut-o la familia asta unde lucram câteva ore. Când am plecat, mi-a zis ‘doamna Eugenia, te rog frumos să nu cumva să uiți să ne lași rețeta”, a povestit românca despre felul de mâncare românesc din zona sa cu care i-a cucerit pe spaniolii.

Respectă tradițiile și obiceiurile românești

Nu doar mâncarea o aduce aproape de România pe Eugenia, ci și tradițiile pe care le respectă cu sfințenie. Românca merge la biserică, însoțită de soțul său, și face tot ce îi stă în putință pentru a se simți mai aproape de „acasă”.

„Da, da. Merg la biserică și, după cum cred că știi, slujbele noastre țin câte 3 ore. Soțului meu nu-i venea să creadă pentru că aici slujbele de la biserica lor catolică țin câte o jumate de oră sau cel mult 45 de minute. Era foarte surprins cum noi românii rezistăm atâta timp, că nu ne plictisim. Slujba noastră de la Biserica Ortodoxă nu te plictisește.

Când eram eu mică, îmi amintesc, astea le povestesc fetelor mele și cui pot, prietenilor mei spanioli. Când eram eu mică, întotdeauna de Paști, de Crăciun, îmi cumpărau o rochiță nouă și pantofiori noi, de lac. Îmi amintesc tot timpul pantofiorii de lac și rochița”, a mai povestit femeia care i-a cucerit pe spanioli cu mâncarea românească, conform dcnews.ro. 

Please follow and like us:
Pin Share