Keir Starmer renunță la planul conservatorilor de a deporta migranții ilegali în Rwanda: „Mort și îngropat”

Keir Starmer renunță la planul conservatorilor de a deporta migranții ilegali în Rwanda: „Mort și îngropat”

Proaspăt învestit premier al Marii Britanii după ce Rishi Sunak a demisionat în urma eșecului Conservatorilor la alegeri, Keir Starmer a anunțat sâmbătă, 6 iulie, că nu va continua proiectul precedentului guvern de a expulza migranţii ilegali către Rwanda, a relatat AFP, preluată de Agerpres.

Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a spus că acest proiect „era mort și îngropat înainte de a începe”, că „nu a fost niciodată un factor de descurajare” a fenomenului migrației ilegale și că „nu sunt dispus să continui cu măsuri-gadget”.

La începutul lunii iunie, fostul guvern britanic condus de Rishi Sunak a declarat că intenţionează să înceapă expulzarea către Rwanda din 24 iulie a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.

Expulzarea a fost una dintre politicile-cheie ale fostului premier Sunak pentru combaterea şi descurajarea migraţiei, dar obstacole parlamentare şi legale au împiedicat aplicarea acestei măsuri decise printr-un tratat încheiat cu statul african şi transpusă într-un proiect de lege.

Curtea Supremă de la Londra a stabilit anul trecut că politica de expulzare prevăzută în acordul semnat cu Rwanda este ilegală întrucât de acolo migranţii riscă să fie expulzaţi către ţările lor de origine şi astfel să le fie pusă în pericol siguranţa. Ca să evite contestații în justiție, guvernul lui Sunak a semnat cu Rwanda un nou tratat, a introdus în lege declararea acestei ţări ca fiind sigură şi a anulat aplicarea unor dispoziţii din legea privind drepturile omului.

Partidul Laburist al lui Keir Starmer a promis că dacă ajunge la putere va anula complet tratatul privind expulzarea migranţilor către Rwanda.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share