Cupola de foc revine în România. Zonele unde meteorologii anunță chiar și 50 de grade Celsius

Cupola de foc revine în România. Zonele unde meteorologii anunță chiar și 50 de grade Celsius

Românii au avut câteva zile de pauză de la căldură, după ce temperatura scăzuse chiar și cu 10 grade Celsius în toată țara. Acum, căldura se întoarce și codul roșu de caniculă va fi valabil în majoritatea județelor din România.

Zonele unde meteorologii anunță chiar și 50 de grade Celsius în România

Temperaturile vor ajunge la 40 de grade Celsius la umbră, însă vor fi resimțite ca și 50 de grade. Meteorologii spun că nici măcar noaptea nu va mai fi un refugiu, pentru că nopțile vor deveni tropicale și temperaturile vor fi cu adevărat sufocante.

Situația va fi critică mai ales în orașele mari acolo unde betonul va încinge atmosfera și locuitorii vor resimți luna iulie ca și un adevărat cuptor. ”Mâine se încălzeşte izolat. În acest sezon putem să vorbim de caniculă, 35, posibil şi un 36 de grade Celsius şi tot mâine vom atinge pragul critic de 80 de unităţi pe arii extinse.

Dar, săptămâna viitoare acest val de căldură se va amplifica şi se va extinde de la o zi la alta. În prima partea a săptămânii vom ajunge la o vreme călduroasă peste tot, caniculară”, a declarat meteorologul ANM Mihai Timu.

Din păcate ploile vor fi tot mai puține, astfel că oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din casă decât atunci când nu au de ales. Directorul ANM Elena Mateescu avertiza încă de acum două zile că temperaturile vor fi caniculare începând cu acest final de săptămână.

România se pregătește de cod roșu de caniculă în iulie

”Avertizarea Cod Galben este valabilă până în această seară la ora 23.00. Aversele pot fi în continuare torențiale, cu posibile căderi de grindină. Această avertizare generală de Cod Galbena fost amendată cu o serie de avertizări nowcasting.

Mai exact Cod Portocaliu de furtună care vizau județele Brăila, Tulcea și Galați. De vineri, în weekend și începutul săptămânii viitoare revin temperaturile ridicate, în multe zone având temperaturi caniculare”, explica Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Inclusiv prognoza făcută de site-ul de specialitate AccuWeather arăta că începând cu 7 iulie temperaturile vor fi tot mai ridicate. Totul va începe cu 36 de grade la umbră, ziua, iar spre final de perioadă spre 11 iulie vor fi chiar 39 de grade la umbră în București. Temperaturile vor fi resimțite chiar și ca 44 de grade la soare.

În aceste condiții e de așteptat ca Administrația Națională de Meteorologie să emită cod roșu de caniculă în următoarele zile. Acest avertisment emis de către meteorologi indică temperaturi extrem de ridicate și condiții meteo periculoase pentru sănătatea populației. Valorile temperaturilor pot să depășească atunci chiar și 40 de grade Celsius.

Please follow and like us:
Pin Share