Țara care a fost cucerită de români. Ei au creat chiar și o limbă proprie, care îi fascinează pe cercetători

Țara care a fost cucerită de români. Ei au creat chiar și o limbă proprie, care îi fascinează pe cercetători

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că românii sunt prezenți peste tot. Românii se adaptează și, indiferent de locul unde ajung, fac tot posibilul să simtă ca ”acasă”.

Rumañol, noua limbă pe care o vorbesc românii plecați în Spania

Românii sunt recunoscuți pentru abilitatea lor de a se adapta oriunde. În locurile unde ajung, românii fac tot posibilul să își pună amprenta, iar o comunitatea de conaționali de-ai noștri, stabiliți în Spania, demonstrează asta din plin.

Un profesor de la o universitate de Castellon a realizat un studiu care scoate la iveală un detaliu impresionant despre românii noștri. Plecați peste hotare, aceștia au reușit să își creeze propria limbă.

Este vorba despre rumañol, un dialect pe care românii plecați în Spania l-au deprins. Așa cum îi spune și numele, acesta este o combinație între limba română și limba spaniolă.

Studiul realizat de profesorul de la Universitatea Jaume I din Castellon s-a bazat pe interviuri realizate cu mai mulți români. Toți au purtat conversații în rumañol, semn că în zonă limbajul este foarte popular.

Profesorul Kim Schulte, cel care a coordonat și studiul, susține că acest fenomen este excepțional. De obicei, limbile au termeni comune și se influențează reciproc. Însă, ceea ce au reușit să facă românii este de-a dreptul spectaculos.

Românii sunt a doua cea mai mare comunitate de străini din Spania

Profesorul este de părere că acum se pun bazele unei noi limbi. Această limbă se conturează pe zi ce trece, mai ales că este vorba despre o influență spaniolă pe fond românesc.

Procesul de formare nu este deloc anevoios, având în vedere că limba spaniolă și limba română sunt asemănătoare din punct de vedere fonetic și gramatical. Numele limbajului provine și el de la combinația celor două cuvinte, român și spaniol și este definitoriu pentru românii care locuiesc în Spania.

Rumañol a luat naștere ca o necesitate a românilor din Peninsula Iberică de a comunica. Limbajul a început să prindă contur în urmă cu mai bine de 10 ani, iar de atunci, pe zi ce trece, se formează din ce în ce mai mult.

În prezent, copiii românilor care locuiesc în Spania deja cunosc foarte bine dialectul. Aceștia comunică la școală în valenciană sau castellană, iar acasă vorbesc limba română cu părinții.

Potrivit studiilor, românii sunt a doua cea mai mare comunitate străină din Spania, după marocani. Din cele peste 5 milioane de imigranți din Spania, 644.473 sunt români.

Please follow and like us:
Pin Share