Arhitectul de medalii, care dă mesaje de mulțumire bucătarului și paznicilor. Spania este condusă de pe banca tehnică de un tehnician care adoră să cânte la karaoke

Arhitectul de medalii, care dă mesaje de mulțumire bucătarului și paznicilor. Spania este condusă de pe banca tehnică de un tehnician care adoră să cânte la karaoke

Luis de la Fuente (63 ani) nu are anvergura altor antrenori spanioli. Poate și pentru că, la nivel de club, a pregătit ultima echipă acum 13 ani. Și nu vreun nume mare, ci pe Alaves, timp de 11 meciuri.

A fost fundaș stânga cu o selecție la naționala olimpică

Apoi, a luat o pauză de doi ani și din 2013 s-a angajat la Federația Spaniolă. Din acest motiv au existat îndoieli cu privire la experiența sa în gestionarea naționalei Spaniei, la cel mai înalt nivel fotbalistic.

Luis este însă un basc aprig. Fost jucător timp de 11 ani la Athletic Bilbao și patru ani la Sevilla, el și-a încheiat cariera la Alaves, în 1994.

O carieră corectă de fundaș stânga, cu aproape 350 de meciuri în Primera Division și o selecție la naționala olimpică. Nimic totuși spectaculos, care să-l recomande să domine vestiarele Spaniei.

Primul trofeu adus Spaniei după 11 ani

De la Fuente a mers însă pe principiile sale și acum este socotit arhitectul unui nou val al fotbalului spaniol. El a adus, anul trecut, prima medalie Spaniei, de la generația care a dominat fotbalul mondial și european în intervalul 2008-2012.

Spania a câștigat Liga Națiunilor, după ce a învins în semifinale Italia și în finală Croația. Cu trei sferturi din lotul pe care îl are acum la EURO 2024.

Ce l-a recomandat pe Luis de la Fuente, când a fost numit selecționer, în locul lui Luis Enrique? Rezultatele și faptul că a câștigat trofee. În 2015 a condus Spania către titlul european U 19, patru ani mai târziu către titlul european U21. Apoi a luat argintul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, pierzând cu 2-1 finala contra Braziliei.

A încercat să facă o frăție la echipă

Însă faptul că a reușit să facă o nouă echipă a Spaniei închegată a risipit îngrijorările legate de cunoștințele sale tactice și au făcut loc unor aprecieri pentru abordarea sa coerentă. Drumul nu a fost ușor, deoarece la primul său meci pe banca Spaniei, echipa a pierdut, 0-2 în Scoția.

Scopul său principal cu acest grup a fost însă să creeze o frăție, o atmosferă din care toată lumea să vrea să facă parte. Și a funcționat. “De la Fuente urăște cu adevărat să vadă o față sau un gest urât față de echipă”, a dezvăluit o sursă din staff-ul său, conform New York Times.

De la preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2022, selecționerul și-a propus să trimită mesaje membrilor personalului Federației după fiecare cantonament din Spania pentru a le mulțumi pentru contribuția lor.

Uneori, un bucătar, un agent de securitate sau un stagiar nu face parte din grupul de WhatsApp al întregului personal, așa că De la Fuente cere șefilor datele lor și le trimite personal câte un mesaj.

Nu l-a primit pe Sergio Ramos la națională

Toate acestea fac parte din obsesia managerului de a face ca fiecare membru al personalului să se simtă important. El vrea, de asemenea, eliminare oricărei toxicități din jurul echipei.

În același context, el a refuzat să apeleze la legenda echipei naționale, Sergio Ramos. Acesta aproape implora să revină la lot și avea sprijinul unei mari părți a mass-media din țară. Selecționerul n-a vrut să riște să strice atmosfera și și-a acoperit urechile la zumzetul presei.

L-a pedepsit și pe Dani Ceballos de la Real Madrid, care fusese cândva copilul lui la naționala U21. Jucătorul în vârstă de 27 de ani a avut unele tensiuni persistente cu Gavi, mijlocașul Barcelonei, după ultimele El Clasico. Ceballos a adus vorba despre asta în timpul ultimului cantonament al Spaniei, anul trecut, și de atunci a fost lăsat pe dinafară.

Mulți dintre fotbaliști au fost antrenați de el la juniori

Grației filozofiei sale, fiecare jucător spaniol a ajuns să fie încântat să facă parte din această echipă. De la Fuente a lucrat la legătura și distribuirea rolurilor între jucătorii săi. Îi cunoaște pe unii foarte bine, având în vedere experiența sa la loturile naționale.

Mai mult de jumătate din echipa Spaniei a fost antrenată de De la Fuente înainte ca el să preia echipa de seniori. Rodri, Unai Simon și Mikel Merino au jucat împreună în echipa sa sub 19 ani care a câștigat un titlu european în 2015.

Fabian Ruiz, Dani Olmo și Mikel Oyarzabal li s-au alăturat patru ani mai târziu în câștigarea Euro Under-21, când Fabian Ruiz a fost omul meciului în finală.

Alex Remiro, Ferran Torres, Alex Baena, Pedri și Marc Cucurella au fost cu toții antrenați de el, fie la nivelul Under-19, fie la Under-21. Chiar și Jesus Navas, în vârstă de 38 de ani, l-a avut pe De la Fuente, ca antrenor, la tineretul Sevillei, la începutul anilor 2000.

A mizat pe fotbaliști cu foame de națională

În afara acestor nume, De la Fuente a mizat de dorința unor jucători care erau disperați să ajungă la echipa națională. Este cazul lui Joselu, de la Real Madrid, dar și al fostului atacant de la Newcastle United și Leicester City, Ayoze Perez, acum la Betis.

Ei și-au înțeles rolul de rezerve și au venit cu experiența necesară pentru a sfătui tinerele talente. În același timp, a fost convins că aceștia vor profita de orice șansă pe care pe teren.

“Nu sunt sigur că am mai văzut vreodată o tabără a Spaniei cu o dispoziție atât de bună. Nici măcar în 2008”, a precizat o sursă din cantonamentul echipei.

Atmosfera este foarte bună în lot

A fost o vreme când acest sentiment de unitate și armonie lipsea în Spania. La Cupa Mondială din 2014, selecționerul de atunci, Vicente del Bosque, a trebuit să stabilească o întâlnire urgentă cu Iker Casillas și Xavi. El încerca să calmeze tensiunile care se creaseră între jucătorii spanioli de la Barca și Real Madrid.

Acum nu mai există astfel de îngrijorări. Veteranul Joselu, de la Real Madrid, a fost primul jucător spaniol care a sărit de pe bancă atunci când Lamine Yamal a fost luat pe sus într-un meci amical cu Brazilia.

Săptămâna trecută, Dani Carvajal a avut cuvinte de laudă la adresa tânărului de la Barca. “Zilele trecute i-am spus lui Lamine că, atunci când aveam 17 ani, sărbătoream câștigarea Copa del Rey Under-19 cu Madrid”, a declarat jucătorul în vârstă de 32 de ani. “Acest copil este acum important cu Barcelona și Spania. E o nebunie”, a punctat Carvajal.

Cu Luis de la Fuente, Spania are un bilanț excelent: 19 meciuri, 15 victorii, două egaluri și două înfrângeri. A pierdut un meci oficial cu Scoția, și un amical contra Columbiei.

Spania are acum un sistem de joc mai flexibil

Atmosfera în tabăra Spaniei este acum pozitivă. Chiar și tactica de joc s-a mai schimbat. “Nu este cazul să rămânem mereu fideli unui singur stil de joc, să păstrăm posesia și apoi să pierdem meciul”, a spus Pedri. Cu Luis de la Fuente, Spania a început să folosească un vârf clasic împins și să nu mai plimbe mingea excesiv.

Prefer să am un stil de joc clar și ceva ce ai tendința să urmezi”, a adăugat Mikel Merino de la Real Sociedad. “Dar stilul din această echipă se bazează pe încercarea de a fi complet și de a te adapta la diferite situații. Uneori, jocurile te aduc pe căi la care nu te așteptai”, a mai spus acesta.

Spania e la doar un meci de o nouă medalie și douaă victorii de un trofeu. Ibericii vor întâlni Franța, în prima semifinală de la EURO 2024, programată pe 9 iulie, la Munchen.

S-a născut în patria vinului

Luis de la Fuente s-a născut în Haro, un oraș cu puțin peste 11 000 de locuitori, considerat capitala vinului din La Rioja. Locuiește când la Madrid, când la Bilbao, foarte aproape de plajă. Este căsătorit cu o femeie andaluză din Camas și au împreună trei copii.

Acasă, la Haro, turneul organizat de clubul orașului și stadionul municipal îi poartă numele. Acolo, el a fost întotdeauna cunoscut ca fiul lui Alberto și al “la Berti”. Mama sa, Berta Castillo, a condus o mercerie în Plaza de la Paz, iar acum sora sa, Ana de la Fuente, continuă afacerea de familie transformată în butic.

Este mare fan Julio Iglesias

Tatăl său a fost marinar negustor și de la el a moștenit dragostea și pasiunea pentru fotbal. Îl însoțea ori de câte ori putea la Bilbao pentru a susține Athletic.

Una dintre marile pasiuni ale lui Luis de la Fuente în afara fotbalului este cântatul. Îi plac karaoke-urile, să urce pe scenă și să preia microfonul. Acest interes pentru muzică l-a condus la întâlnirea cu unul dintre cei mai mari idoli ai săi: Julio Iglesias.

Unul dintre băieții lui activează în fotbal

Unul dintre ei copiii săi, Alberto, i-a călcat pe urme și, acum lucrează la Federație. Alberto de la Fuente nu este nici jucător, nici antrenor, dar viața sa profesională este strâns legată de fotbal și lucrează și pe teren. Este analist pentru categoriile de tineret ale echipei naționale spaniole de fotbal și a fost responsabil de metodologie și analist pentru SD Huesca.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share