Alegeri parlamentare în Franța. Cetățenii sunt așteptați la urne în turul al doilea al scrutinului care poate aduce extrema dreaptă la putere

Alegeri parlamentare în Franța. Cetățenii sunt așteptați la urne în turul al doilea al scrutinului care poate aduce extrema dreaptă la putere

În Franța are loc astăzi, 7 iulie, al doilea tur al alegerilor parlamentare, la o săptămână după primul tur în care partidul de extremă dreapta Rassemblement National (RN), formaţiunea lui Marine Le Pen, s-a clasat pe primul loc. Necunoscuta alegerilor este dacă RN va obține majoritatea absolută în Adunarea Națională, ceea ce îi va permite să revendice postul de prim-ministru, notează agenția Reuters, citată de News.ro.

Dacă partidul lui Marine Le Pen nu va obține majoritatea, Adunare Naţională (camera inferioară a Parlamentului francez) riscă să intre în blocaj, făcând țara aproape neguvernabilă, scriu sursele citate.

Secţiile de vot se deschid la ora locală 8.00 (09.00 ora României) şi se închid la 18.00 (19.00, ora României) în localităţile mici şi la 20.00 (21:00, ora României) în oraşe mai mari.

Primele proiecții privind rezultalele vor apărea imediat după închiderea urnelor.

Macron riscă să fie obligat să coabiteze cu un guvern eurosceptic

La Bruxelles există temerea că proeuropeanul Emmanuel Macron va fi pus în situația să coabiteze cu un guvern eurosceptic, dacă RN câștigă alegerile, în condițiile în care Franța este a doua mare putere economică a UE. Astfel inițiativele sale, precum o Europă mai autonomă din punct de vedere strategic şi mai puţin dependentă de Statele Unite sau trimiterea de instructori francezi pentru antrenarea soldaților din Ucraina ar putea fi puse sub semnul întrebării.

Liderul francez i-a avertizat deja pe oficialii europeni că Parisul va continua să fie un lider în cadrul UE. Totul, în contextul în care în această perioadă se decid posturile-cheie din blocul comunitar și există riscul ca ceilalți să profite de orice posibilă ezitare a Franței, mai scriu sursele citate.

Jordan Bardella, candidatul RN la funcţia de premier

Tânărul Jordan Bardella este candidatul RN la funcţia de premier dacă partidul va obține majoritatea absolută, iar unii diplomați se așteaptă ca acesta să încerce să adopte o poziţie semi-cooperantă cu UE, așa cum face și șefa Guvernului italian, Giorgia Meloni.

Bardella spune că RN nu va formeza un guvern dacă nu va avea o majoritate, însă Marine Le Pen nu exclude o încercare în acest sens.

Sondajele recente arată însă că, deși se va clasa pe primul loc în urma scritunului, RN nu va obține majoritatea de 289 de locuri care să aducă extrema dreaptă la putere.

Riscul de proteste

Modul în care națiunea va reacționa la rezultat este incert, existând riscul de izbucnire a unor proteste.

Ministerul de Interne pare să se pregătească pentru mai multe probleme după scrutinul de duminică, fiind pregătit să desfășoare aproximativ 30.000 de ofițeri pe întreg teritoriul Franței în noaptea de duminică spre luni, pe fondul temerilor de violențe după închiderea urnelor.Președintele Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea Adunării Naţionale și organizarea de alegeri parlamentare pe 10 iunie, la o zi după ce alianța aflată la guvernare a pierdut categoric alegerile europarlamentare în fața RN.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share