Aliații americanilor, tot mai îngrijorați cu privire la sănătatea și capacitatea lui Joe Biden de a câștiga alegerile. Democrații trebuie „să ia în considerare toate opțiunile”

Aliații americanilor, tot mai îngrijorați cu privire la sănătatea și capacitatea lui Joe Biden de a câștiga alegerile. Democrații trebuie „să ia în considerare toate opțiunile”

Diplomații și liderii mondiali sunt îngrijorați în discuțiile informale pe care le poartă cu privire la vârsta, sănătatea și capacitatea președintelui Joe Biden de a câștiga alegerile prezidențiale din 2024, susține Politico.

„Nu trebuie să fii un geniu ca să îți dai seama că Biden este bătrân. Nu suntem siguri că, chiar dacă ar câștiga alegerile, va putea supraviețui încă patru ani”, a declarat un oficial dintr-o țară europeană membră NATO sub protecția anonimatului, cu doar câteva zile înaintea summitului NATO care va avea loc în perioada 9-11 iulie la Washington DC.

Oficialii își doresc ca Biden, care are 81 de ani, să fie reales deoarece se tem că revenirea lui Donald Trump va slăbi alianța NATO și va compromite eforturile ca Rusia să nu învingă Ucraina. Cu toate acestea, au fost surprinși neplăcut de prestația recentă a lui Biden la dezbaterea televizată cu Donald Trump și se tem că democratul este prea slab pentru a-l învinge pe republican și pentru a conduce o superputere ca SUA.

Dezbaterea televizată dintre Donald Trump și Joe Biden a avut loc pe 27 iunie. Foto: Hepta

POLITICO a discutat cu 20 de persoane despre NATO și despre Summitul de săptămâna viitoare, iar cei mai mulți erau rezervați cu privire la încrederea în Biden încă dinaintea dezbaterii televizate. Acum, Biden trebuie să-și convingă omologii nu doar că este pregătit să lupte pentru un nou mandat, ci și să depășească criza politică pentru a rămâne în funcție, scrie sursa citată.

„Dezbaterea a fost dureros de urmărit, să fim sinceri. Cu toții ne dorim ca Biden să aibă un al doilea mandat ca să nu avem de-a face din nou cu Trump, dar prestația lui Biden nu ne-a liniștit”, a spus un oficial UE despre dezbatere, sub protecția anonimatului.

Puțini lideri europeni au vorbit oficial despre vârsta lui Biden. Dar Donald Tusk, premierul Poloniei, a tras un semnal de alarmă public: „Administrația are cu siguranță o problemă. Reacțiile (n.red. reacțiile publice, după dezbatere) au fost clare”.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la UE și consilier de lungă durată al lui Biden, a susținut însă că nu a auzit niciun lider european care măcar să sugereze că este îngrijorat de vârsta președintelui SUA: „Nu am auzit niciodată vreun lider care, direct sau indirect, să își exprime o îngrijorare cu privire la vârsta lui Biden”.

Summitul de la Washington, un test de rezistență pentru Biden

Întrebările care se învârt în jurul lui Biden, 81 de ani, au transformat summitul de la Washington, din perioada 9-11 iulie, dintr-o celebrare a celei de-a 75-a aniversări a NATO într-un test de stres pentru Biden, un președinte al cărui viitor politic atârnă în balanță, susține Politico.

Biden va trebui să își demonstreze abilitățile de lider și rezistența la summitul de la Washington, care începe marți dimineața și se desfășoară până joi pe o căldură sufocantă. În calitate de gazdă, nu va putea să sară peste aceste evenimente publice.

Politico:

Miercuri seară, 10 iulie, Joe Biden va găzdui un dineu al liderilor mondiali până noaptea târziu, depășind cu mult ora 20:00, ora-limită de lucru pe care și-a autoimpus-o. Acest lucru va fi un test pentru Biden, care trebuie să fie lucid în timpul discuțiilor private cu omologii săi și în care va discuta chestiuni sensibile, care nu vor fi surprinse de camerele TV.

Lider european: Partidul Democrat trebuie să ia în calcul inclusiv opțiunea înlocuirii lui Biden

De altfel, și aliații care sunt mulțumiți de mandatul lui Biden nu pot trece peste vârsta sa, potrivit a trei diplomați citați de Politico. Ei nu sunt supărați pe Joe Biden pentru că a sărit peste dineuri ceremoniale la diferite summituri sau că a plecat mai devreme și nici că a folosit notițe, a vorbit mai încet sau s-a mișcat mai greu, au spus diplomații. Ci de poziția sa politică și de șansele sale de a fi reales, pentru că vârsta lui reprezintă un handicap politic major.

„Mi se pare că îi va fi foarte greu să își continue campania și să rămână în funcție”, a declarat un diplomat european de rang înalt, care a adăugat că, deși depinde de Partidul Democrat dacă îl va înlocui sau nu, acesta ar trebui „să ia în considerare toate opțiunile”.

Biden nu concepe să renunțe la cursa pentru Casa Albă

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc pe 5 noiembrie, iar președintele în exercițiu, Joe Biden, concurează cu fostul președinte Donald Trump.

Deși Biden a gafat de numeroase ori în ultima perioadă, președintele american a transmis recent că în acest moment conduce lumea și că el l-a oprit pe liderul rus Vladimir Putin. Biden a recunoscut totuși că este bătrân și că în seara dezbaterii cu Donald Trump a fost „epuizat”, dar a subliniat că nu va ieși din cursa pentru Casa Albă decât „dacă Dumnezeu Atotputernic ar coborî din cer” și i-ar cere asta.

Casa Albă a susținut că Biden nu suferă de Alzheimer sau de o altă boală degenerativă care ar explica prestația incoerentă din timpul dezbaterii cu Trump, din 27 iunie. Mai mult, familia președintelui american i-a cerut să nu renunțe și să lupte în continuare, în ciuda prestației sale considerate „dezastruoase” inclusiv de democrați din dezbaterea televizată cu Trump.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share