Ce este Noul Front Popular, alianța de stânga care a câștigat alegerile din Franța, și cine ar putea conduce viitorul guvern de la Paris

Ce este Noul Front Popular, alianța de stânga care a câștigat alegerile din Franța, și cine ar putea conduce viitorul guvern de la Paris

Alianţa care a câştigat alegerile din Franţa, Noul Front Popular, este formată din socialiști, ecologiști, comuniști și Franța Neclintită (LFI), constituită după ce președintele Macron a convocat alegeri parlamentare anticipate pe 9 iunie, scrie BBC. Premierul Gabriel Attal a anunțat că va demisiona luni dimineață, iar liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, a transmis că alianţa este pregătită să guverneze.

Partidele Noului Front Popular s-au criticat reciproc anterior și au unele diferențe-cheie în ideologia și abordarea lor. Dar au decis să formeze un bloc pentru a ține extrema dreaptă departe de guvern, notează sursa citată.

Noul Front Popular a promis să renunțe la reformele privind pensiile și imigrația adoptate de actualul guvern, să înființeze o agenție de salvare a migranților fără documente și să faciliteze cererile de viză.De asemenea, alianţa dorește să plafoneze preţurile la produsele de bază pentru a combate criza costului vieții și să crească salariul minim.

La ora locală 20:00, ora închiderii urnelor, în tabăra stângii a fost bucurie când au fost publicate primele date ale sondajelor exit poll. Contrar tuturor așteptărilor, partidul de extremă dreaptă a căzut de pe primul loc în primul tur, cu o săptămână în urmă, pe locul al treilea în al doilea tur.

În prezent, formaţiunea lui Marine Le Pen este creditată cu cel mult 150 de locuri în Parlament, la o oarecare distanță de Noul Front Popular de stânga și de susținătorii președintelui Macron de centru.

Se pare că apelurile tuturor celorlalte partide de a bloca venirea extremei drepte la guvernare au funcționat foarte eficient: Jordan Bardella nu va fi următorul prim-ministru francez.

Cine va fi premier este o altă problemă, după ce niciunul dintre cele trei mari blocuri nu a obţinut o majoritate absolută. Prin urmare, se prefigurează o perioadă de negocieri pentru o eventuală coaliție formată în jurul unui program încă nedefinit. Stânga, în urma rezultatelor sale bune, se va aștepta la o voce foarte puternică. Liderul LFI, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că alianţa este pregătită să guverneze Franța, mai scrie BBC.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share