Se oferă alte două zile libere plătite pentru acești angajați. În ce condiții pot românii să beneficieze de ele

Se oferă alte două zile libere plătite pentru acești angajați. În ce condiții pot românii să beneficieze de ele

Indiferent că lucrează la stat ori în mediul privat, românii ar putea beneficia de două zile libere plătite, pe an, în care să meargă la medic pentru a fi examinați de acesta.

Se oferă alte două zile libere plătite pentru acești angajați

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care propun acordarea a două zile libere plătite angajaților pentru a merge să își facă analizele și controalele medicale preventive anuale.

Proiectul semnat de peste 40 de parlamentari se află acum pe masa Senatului și are drept scop depistarea precoce a bolilor, prin promovarea screening-ului. De această măsură ar putea beneficia și elevii sau studenții.

Inițiatorii proiectului legislativ spun că prin această măsură se dorește depistarea precoce a bolilor, respectiv promovarea screening-ului, prin care se înțelege, conform Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, „examinarea inițială de prezumție sau stabilirea existenței reale a bolilor sau a altor caracteristici biologice ori comportamentale într-o populație, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce și evidențierii lor într-un stadiu incipient”.

Astfel, pentru promovarea screening-ului în România, parlamentarii propun introducerea următoarelor măsuri:

 două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;
două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.

Angajatorii riscă amenzi de până la 2.500 de lei

Angajații care vor să beneficieze de cele două zile libere trebuie să formuleze o cerere către angajator, care să conțină mai multe variante de programare a zilelor libere. Aceste cereri vor fi depuse cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de primul termen propus, se arată în documentul legislativ.

Pe baza propunerilor din cerere, angajatorul va stabili când va acorda aceste zile libere, în funcție de cât de mult îi afectează activitatea fiecare propunere.

Ulterior, după ce a obținut acordul angajatorului, salariatul va merge la medicul de familie, unde va solicita o adeverință care să ateste că a făcut screening-ul. Potivit proiectului de lege, adeverința trebuie depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.

Foarte important de precizat este faptul că dacă proiectul de lege va fi adoptat, angajatorii care nu vor acorda cele două zile libere salariaților pentru a merge la medic, riscă să fie amendați de către inspectorii de muncă cu sume de până la 2.500 de lei.

Please follow and like us:
Pin Share