Românul care calcă apăsat pe urmele lui David Popovici. Vrea să fie Aquaman şi a devenit dublu campion european

Românul care calcă apăsat pe urmele lui David Popovici. Vrea să fie Aquaman şi a devenit dublu campion european

Robert Badea este noul puşti-minune al nataţiei româneşti, cu un parcurs care aminteşte de consacratul David Popovici, care la 19 ani este deja multiplu campion european şi mondial. La Europenele de juniori de la Vilnius, Robert Badea a impresionat, câştigând  probele de 200 şi 400 de metri mixt.

Robert Badea e  campion european de juniori la 16 ani, la fel ca David Popovici în 2021

În urmă cu trei ani, în 2021, înainte de a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, David Popovici avea 16 ani şi dădea lovitura la Europenele de juniori, cu patru medalii, dintre care trei de aur, la  50, 100 şi 200 de metri lber. Ulterior, la JO 2020, ediţie amânată un an din cauza pandemiei, Popovici a prins două finale, închiate cu un loc 4 şi un loc 7.

Performanţele lui David Popovici sunt repetate acum de un alt înotător român de 16 ani, Robert Badea. Astfel, deşi a concurat la Campionatul European de juniori cu adversari mai mari ca vârstă, el se va întoarce acasă cu două medalii de aur, ambele în probele de mixt, la 200, respectiv 400 de metri.

Juniorul Robert Badea a terminat în Top 10 la Campionatul Mondial de seniori

Robert Badea a obţinut primul succes joi, 4 iulie, terminând primul finala la 200 de metri mixt, cu un timp de record naţional, 2:00,05. Peste două zile, Robert Badea a luat aurul și la 400 de metri mixt, cu un nou record al său, dar și al competiției, 4:14,37, la aproape 7 secunde de următorul clasat.

Progresul fenomenal înregistrat de elevul antrenoarei Iulia Becheru la Steaua e ilustrat de timpul înregistrat de Robert Badea în luna februarie, la Campionatul Mondial de seniori, acolo unde David Popovici a absentat, pentru a se concentra pe Jocurile Olimpice de la Paris care stau să înceapă. Mondialul de la Doha a însemnat pentru Popovici pierderea recordului mondial la 100 de metri liber, 46.86, timp depăşit de chinezul Pan Zhanle, cu 46.80.

Astfel, la 400 de metri mixt, Badea a fost al nouălea la Mondiale, cu timpul de 4:18,43, mai slab cu 4 secunde decât cel realizat acum, la Europeanul de juniori din Lituania. De menţionat că Robert Badea s-a apropiat de baremul olimpic, 4:12,50, calificare care n-o mai poate însă obţine pentru ediţia din 2024 a Jocurilor, programată să debuteze la 26 iulie. Astfel, Badea devine o certitudine pentru viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, la Los Angeles în 2028.

Robert Badea ar vrea să aibă puterile lui Jason Momoa din filmul Aquaman

Ca şi alţi tineri de vârsta lui, puştiul Robert Badea a recunoscut că e pasionat de filme cu super-eroi, imaginându-și chiar super-puterea pe care ar vrea s-o dețină. ”Ce caracter aș avrea să fiu? Poate să fie și Spiderman, Batman, pe-acolo. Poate chiar Aquaman. De fapt, aș vrea să am puterea lui Aquaman, clar”, a mărturisit Badea, referindu-se la cunoscutul film cu Jason Momoa în rol principal.

România a terminat Campionatul European de juniori cu şapte medalii, patru de aur, câştigate de Vlad-Ştefan Mihalache, 200 m fluture, Robert-Andrei Badea 200 m mixt şi 400 m mixt, și Daria-Măriuca Silișteanu, la 100 m spate, două de argint, prin Rebecca-Aimee Diaconescu, la 200 m liber şi Aissia-Claudia Prisecariu, la 200 m spate, şi una de bronz, obţinută de Alexandru Constantinescu, la 200 m spate.

Pentru nataţia românească urmează acum participarea la Jocurile Olimpice, acolo unde vom fi reprezentaţi de trei sportivi, David Popovici, la 100 şi 200 de metri liber, Vlad Stancu, la 800 şi 1.500 de metri liber şi Rebecca-Aimee Diaconescu, la 200 de metri liber. La recentele Europene de seniori, David Popovici a câştigat două medalii de aur cu timpi fantastici, astfel că e unul dintre marii favoriţi la aurul olimpic la Paris.

Please follow and like us:
Pin Share