Cum să te bronzezi fără riscuri. Trei reguli de aur pe care orice persoană trebuie să le cunoască

Cum să te bronzezi fără riscuri. Trei reguli de aur pe care orice persoană trebuie să le cunoască

Cum să te bronzezi fără riscuri. Trei reguli de aur pe care orice persoană trebuie să le cunoască. Un doctor cunoscut din România a dezvăluit care sunt lucrurile pe care toți oamenii trebuie să le ia în calcul în sezonul cald.

Ce trebuie să știi pentru a te bronza fără arsuri și pericole. Trei trucuri de aur pe care toată lumea ar fi bine să le urmeze

Ce trebuie să știi pentru a te bronza fără arsuri și pericole. Trei trucuri de aur pe care toată lumea ar fi bine să le urmeze. Medicul Tudor Ciuhodaru le-a spus oamenilor ce trebuie să facă să nu ajungă de la plajă la urgențe.

Într-o postare de pe social media a transmis un set de reguli pe care trebuie să le cunoască toți românii. Specialistul a scris un ghid după ce primele paciente cu arsuri solare au ajuns în unitățile medicale de la noi.

„De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare – sunt 3 reguli importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică”, a scris medicul pe pagina de Facebook.

Prima regulă pe care Tudor Ciuhodaru o are pentru români este ca expunerea la soare să se facă progresiv, în cicluri de 20 de minute. Fiecare parte a corpului trebuie să se expună la soare maxim 5 minute, evitându-se intervalul orar 10-16.

A doua regulă spune că atunci când sunteți la mare sau la piscină trebuie neapărat să luați în calcul faptul că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare. A treia regulă transmite că bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.

De asemenea, specialistul originar din Iași spune că întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic, nicidecum efectele negative ale ultravioletelor care sunt de tip cumulativ.

Reguli pentru bronzarea fără riscuri

„Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.

Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula este bine puțin mai mult decât ar trebui este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă”, a mai scris Tudor Ciuhodaru.

Doctorul le recomandă oamenilor să utilizeze geluri sau spray-uri, în timp ce persoanele care au tenul gras trebuie neapărat să caute formule noncomedogenice. E bine să se verifice factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor).

Acesta trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare e mai mare. Persoanele cu piele sensibilă sunt sfătuite să folosească în primele zile de expunere la soare doar creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50.

Ulterior, acestea pot trece la un indice mai mic, respectiv 25. Toate soluțiile se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele. Cremele se reaplică la fiecare ieșire din apă.

Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge până la 80 de minute. Hidratarea nu trebuie trecută cu vederea.

E indicat să se consume 1,5-2 litri de lichide pe zi, care să nu fie foarte reci. Cele mai indicate sunt apa, sucurile naturale de fructe sau ceaiurile călduțe (soc, mușețel, urzici). Se bea un pahar la fiecare 15-20 minute.

Pe de altă parte, Tudor Ciuhodaru recomandă oamenilor care se expun la soare pentru a se bronza să evite băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare pentru că sunt diuretice, deshidratează.

„Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic”, este a zecea regulă a medicului.

Please follow and like us:
Pin Share