Prognoza ANM pentru 8 – 21 iulie. Două săptămâni de coșmar: maxime de 38 – 39 de grade și ploi puține

Prognoza ANM pentru 8 – 21 iulie. Două săptămâni de coșmar: maxime de 38 – 39 de grade și ploi puține

Specialiștii ANM au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni. Din păcate, toată țara va fi lovită de un val crunt de caniculă. În unele zone, maximele se vor apropia de 40 de grade Celsius.

Prognoza ANM pentru 8 – 21 iulie. Canicula lovește toată țara: maxime de aproape 40 de grade

”Luna lui cuptor” își respectă renumele de cea mai călduroasă perioadă a anului. România se va afla, cel puțin încă două săptămâni, sub o cupolă de foc. Vor fi maxime infernale la umbră, iar la soare nu se va putea sta.

Prognoza ANM emisă luni, 8 iulie, anunță că vremea va fi caniculară în toată ţara. Abia după 15 iulie este estimată o ponderare a regimului termic, însă maximele nu scad nici atunci prea mult. Din păcate, seceta se intensifică, iar ploile sunt extrem de rare.

Cum va fi vremea în Banat

În primele zile, valul de căldură va fi persistent. Se anunță caniculă intensă, cu medii ale temperaturilor maxime de 35…38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 şi 13 iulie. Minimele termice caracterizează o vreme tropicală, urmând a se situa între 20 şi 24 de grade, în medie regională.

Abia după data de 15 iulie este estimată o ponderare a regimului termic. În ciuda acestui aspect, și atunci vor fi după-amiezi cu vreme local caniculară. Mai exact, temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade, iar minimele de 17…21 de grade, în medie regională.

Nu va ploua deloc în prima săptămână. Apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată în regiune.

Prognoza ANM pentru Crișana

Vreme similară și în Crișana. În prima săptămână sunt așteptate maxime de 35…37 de grade, valori local mai ridicate fiind posibile între 11 şi 13 iulie. Nopţile vor deveni tropicale în mare parte a regiunii, minimele termice urmând a se situa între 20 şi 23 de grade, în medie.

De la mijlocul lunii mai scad puțin temperaturile. În continuare, va fi vreme caniculară la câmpie. Temperaturile maxime vor fi de 31…35 de grade Celsius, iar minimele de 16…20 de grade, mediat regional.

Regimul pluviometric va fi deficitar. În prima săptămână izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

Caniculă și în Transilvania

Nici zona Ardealului, unde de obicei vremea e mai temperată, valul de căldură nu va fi mai slab. Acesta va fi în intensificare şi va fi caniculă pe arii extinse îndeosebi în perioada 11-14 iulie.

Vor fi maxime de 33…37 de grade și minime de 15…20 de grade. Din 15 iulie, este estimată o ponderare a regimului termic, dar vremea va fi călduroasă în orele după-amiezilor; temperaturile maxime vor fi de 30…33 de grade, iar minimele de 14…18 grade, mediat regional.

În primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar. Vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Din a doua săptămână, vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

Maxime insuportabile și în Maramureș

Treptat, valul de căldură va cuprinde toată regiunea de nord şi va fi în intensificare. Cel mai rău va fi în perioada 11-13 iulie. Va fi caniculă, iar media temperaturilor maxime va fi de 32…36 de grade, iar a minimelor de 16…19 grade.

Și în nord, din data de 15 iulie este estimată scădere a regimului termic. Și așa, vremea va fi local călduroasă în orele după-amiezilor. Temperaturile maxime vor fi de 30…32 de grade, iar minimele de 14…17 grade.

În prima săptămână, doar izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată, apoi vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi ridicată.

Vremea în Moldova

De la o zi la alta va fi tot mai cald în est. ANM anunță că valul de caniculă va cuprinde treptat toată regiunea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 38 de grade, valori izolat mai ridicate fiind posibile între 11 şi 14 iulie în sud şi în est.

Abia după data de 15 iulie se mai ”ameliorează” vremea. Cu toate acestea, după-amiezile aduc vreme local caniculară îndeosebi în sudul zonei. Temperaturile maxime vor fi de 30…35 de grade, iar minimele de 17…20 de grade, în medie regională.

Seceta este tot mai intensă în est. Meteorologii spun că regimul pluviometric va fi deficitar în special în prima săptămână când doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. De la mijlocul lunii, vor fi perioade în care probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi mai ridicată.

Prognoza ANM pentru Dobrogea

În Dobrogea, cel mai rău va fi în partea continentală a regiunii. Aici va fi caniculă, cu temperaturi maxime în medie de 36…38 de grade. ANM anunță că extrem de cald va fi şi pe litoral unde în orele după-amiezilor se vor atinge valori de 32…35 de grade. Nopţile vor deveni tropicale, minimele termice urmând a se situa între 21 şi 25 de grade, mediat regional.

”O uşoară ponderare a regimului termic este estimată pentru ultimele zile ale perioadei de referinţă, totuşi vremea va râmâne local caniculară; temperaturile maxime vor fi de 32…35 de grade, iar minimele de 20…22 de grade, în medie.

Regimul pluviometric va fi deficitar; ploi slabe, de scurtă durată vor fi posibile izolat în data de 10 iulie, iar probabilitatea pentru manifestări locale de instabilitate atmosferică va fi în creştere la finalul perioadei de referinţă”, conform ANM.

Maxime de aproape 40 de grade în Muntenia

Cel mai cald va fi în zona de sud. Între 10 şi 15 iulie va fi deosebit de intens valul de caniculă în Muntenia. Zilnic, media temperaturilor maxime va fi de 35…39 de grade, iar nopţile vor deveni tropicale. Minimele vor fi cuprinse între 20 şi 23 de grade.

Pentru ultimele zile ale perioadei de prognoza se mai răcorește, dar foarte puțin. Și din 16 iulie vremea va rămâne local caniculară. Temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade, iar minimele de 18…21 de grade.

Mai bine de două săptămâni, în sudul țării nu va cădea strop de apă. ”Regimul pluviometric va fi deficitar, ploile aproape vor lipsi până în data de 17 iulie, ulterior fiind posibile rmanifestări locale de instabilitate atmosferică”, anunță ANM.

Maxime sufocante și în Oltenia

Și în Oltenia, între 10 şi 15 iulie va fi deosebit de cald. Media temperaturilor maxime va fi de 35…39 de grade. De la mijlocul lunii este estimată o ușoară scădere a temperaturilor.

Și așa, vremea va rămâne caniculară; temperaturile maxime vor fi de 33…35 de grade, iar minimele de 18…21 de grade, în medie regională. Regimul de precipitații va fi deficitar, manifestări locale de instabilitate atmosferică fiind posibile după data de 17 iulie.

Vreme deosebit de caldă și la munte

Românii care caută răcoare la munte trebuie să știe că și aici vremea va deveni deosebit de caldă. Vor fi maxime cuprinse între 23…29 de grade și minime de 12…18 grade. După data de 15 iulie se mai schimbă în bine lucrurile.

În prima săptămână, regimul pluviometric va fi deficitar, averse slabe urmând a se semnala pe suprafeţe restrânse, în orele după-amiezilor. Apoi, din 15 iulie va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică: furtuni și vijelii.

Please follow and like us:
Pin Share