Cât de periculos e porumbul fiert, de fapt. La ce să fii atent atunci când îl cumperi

Cât de periculos e porumbul fiert, de fapt. La ce să fii atent atunci când îl cumperi

Ești curios să afli câte riscuri implică porumbul fiert? Ei bine, iată ce trebuie să ai în vedere atunci când îl cumperi ca să nu te trezești cu surprize neplăcute.

Cât de periculos e porumbul fiert, de fapt. La ce să fii atent atunci când îl cumperi

Vara, porumbul fiert poate fi găsit la orice tarabă stradală, pe plaje și în cadrul festivalurilor. Este o gustare ușoară și delicioasă, dar pentru a evita eventuale probleme de sănătate, asigură-te că este proaspăt și gătit corect.

Porumbul fiert merită să fie în meniul tău deoarece e o bombă de nutrienți esențiali! E plin de vitamine ca C și B6, plus acid folic. Mai mult, are și minerale ca magneziu, fosfor și mangan.

Nu doar că este o sursă excelentă de carbohidrați complecși, vine la pachet cu compuși vegetali benefici, cum ar fi flavonoidele și carotenoidele. Acestea au fost asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.

Porumbul fiert pare o alegere inofensivă, dar cât de sigură este de fapt? Ei bine, porumbul fiert care nu respectă condițiile optime de igienă poate să ducă la toxiinfecție alimentară serioasă, potrivit specialiștiilor.

„Trebuie să fim foarte atenți la modul în care se comercializează porumbul fiert. Dacă vedem că este o persoană la care igiena mâinilor lasă de dorit, nu are șervețele, nu are condiții să se spele pe mâini, dacă recipientul nu are tot ce îi trebuie, trebuie să avem rețineri.

Să preferăm să cumpărăm din piață și să îl preparăm acasă, dar dacă nu avem timp, să îl cumpărăm din locuri care sunt controlate din punct de vedere medical.

Porumbul poate duce la toxiinfecție alimentară pentru că tot ceea ce este aliment și tot ceea ce nu respectă condițiile de igienă, poate să aibă o încărcătură bacteriană care să determine toxiinfecție alimentară”, a explicat conf. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru dcmedical.ro

Simptome toxiinfecție alimentară

Toxiinfecția alimentară poate fi provocată de bacterii, virusuri sau toxine. Acsetea sunt prezente în alimentele pe care le consumăm, inclusiv în porumbul fiert, dacă nu e gătit sau păstrat corect. Unele dintre aceste toxine sunt naturale, dar altele pot apărea din cauza unor practici necorespunzătoare de manipulare sau depozitare a alimentelor.

Este important să fiți conștient de semnele unei intoxicații alimentare, cum ar fi:

-Grețuri și vărsături
-Diaree
-Dureri abdominale și crampe
-Febră și dureri de cap
-Oboseală și slăbiciune generală

Aceste simptome pot apărea de obicei câteva ore până la câteva zile după consumul alimentului contaminat și pot varia în intensitate în funcție de tipul și gravitatea intoxicației.

În unele cazuri, intoxicația alimentară poate duce la complicații grave pe termen lung, cum ar fi insuficiența renală. De asemenea, în cazuri rare, intoxicația alimentară poate fi fatală.

Please follow and like us:
Pin Share