Cum să uzi pomii fructiferi vara. Greșeala care îți poate ruina întreaga recoltă

Cum să uzi pomii fructiferi vara. Greșeala care îți poate ruina întreaga recoltă

Fără doar și poate, scopul tuturor grădinarilor este ca recolta lor să fie bogată. Pentru asta, cu toții trebuie să fie atenți la udarea culturilor, în special, la udarea pomilor fructiferi din livadă. Iată cum se udă corect pomii în timpul verii.

De câtă apă au nevoie pomii fructiferi pe timpul verii

Udarea pomilor nu este deloc o treabă ușoară. În timpul verii, când termometrele arată multe grade, este esențial să fii atent și să te asiguri că uzi pomii din livadă corespunzător și că nu le faci mai mult rău.

În primul rând, trebuie să știi că vara, apa se evapora mult mai repede, ceea ce se înseamnă cu udarea pomilor nu se va realiza ca de obicei. În al doilea rând, trebuie să ții cont de faptul că pomii au nevoie de apă în funcție de vârsta pe care o au.

Dacă este foarte cald afară, nu înseamnă neapărat că pomii care au crescut și sunt dezvoltați au de suferit. Aceștia au rădăcinile destul de groase, ceea ce înseamnă că fac față cu brio zilelor caniculare.

În schimb, cei care necesită o atenție sporită sunt pomii fructiferi mici, care nu au avut timp să se dezvolte. Ei sunt cei care necesită să fie udați mai des, cu o cantitate generoasă de apă.

Mai exact, dacă pomul fructifer are 2-3 ani, atunci va fi nevoie ca, odată la două săptămâni, să îl uzi cu 30-60 de litri de apă. Dacă pomii au 4-5 ani, cantitatea de apă necesară este de 60-100 de litri de apă. Cea mai mare cantitate de apă, de 120-200 de litri de apă este necesară pentru udarea pomilor cu o vârstă cuprinsă între 8 și 10 ani.

La ce anume trebuie să fii atent atunci când uzi pomii fructiferi vara

Specialiștii susțin că udarea pomilor trebuie să se facă ținând cont nu doar de vârsta pomilor, ci și de tipul de sol din grădină sau livadă. În cazul în care se exagerează cu apa, este foarte posibil ca rădăcinile să aibă de suferit.

Pentru a-ți da seama dacă pomii tăi au sau nu nevoie de apă, trebuie să apelezi la un truc simplu. Potrivit cumsa.ro, este suficient să sapi o groapă de 25-30 de centimetri, iar dacă solul are un aspect sfărâmicios, înseamnă că pomii fructiferi au nevoie de apă din belșug.

Înainte de a trece la udarea lor, trebuie să ții cont de ore. Specialiștii recomandă ca udarea pomilor să nu se facă niciodată ziua, deoarece temperaturile sunt ridicate, iar apa se evaporă mult mai repede.

Cel mai bun moment în care poți uda pomii fructiferi este dimineața sau seara. Dacă ții cont de asta, te asiguri că nu le vei face rău pomilor. Nu este suficient doar să pui apă la rădăcină, ci trebuie să îi uzi pe tot perimetrul coroanei. În acest fel, spun specialiștii, apa ajunge la toate rădăcinile.

În funcție de tipul pomilor fructiferi, poți doza și cantitatea de apă. De exemplu, merii, gutuii sau perii pot fi udați în mod obișnuit, fără probleme. În schimb, prunii, vișinii sau nectarinii sunt un pic mai pretențioși.

Please follow and like us:
Pin Share