Criză politică în Franța, după alegeri. Emmanuel Macron a respins, pentru moment, demisia premierului Gabriel Attal

Criză politică în Franța, după alegeri. Emmanuel Macron a respins, pentru moment, demisia premierului Gabriel Attal

Criză politică majoră în Franța după ultimele alegeri parlamentare organizate duminică, 7 iulie 2024. În urma rezultatelor modeste ale formațiunii din care face parte, premierul Gabriel Attal și-a înaintat demisia, însă președintele Emmanuel Macron a respins-o.

Emmanuel Macron a respins demisia premierului Gabriel Attal, înaintată după rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Franța

Rezultate surprinzătoare la scrutinul parlamentar din Hexagon, de duminică, 7 iulie. Noul Front Popular a obținut cele mai multe locuri în Legislativ, dar nu majoritatea. E vorba de 182 de locuri.

Partidul de centru al lui Emmanuel Macron s-a clasat pe locul secund, obținând 168 de locuri. Pe locul al treilea, Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională și aliații săi au obținut 143 de locuri, notează AP News.

Duminică seara, după afișarea rezultatelor preliminare, premierul francez Gabriel Attal anunța că își va prezenta luni demisia președintelui Emmanuel Macron.

El a precizat însă că ar putea rămâne în funcție ”atât timp cât datoria o cere”, în special în contextul Jocurilor Olimpice pe care Franța se pregătește să le găzduiască, mai scrie sursa citată.

În replică, luni, liderul statului francez, Emmanuel Macron, a decis să îl păstreze în funcţie pe prim-ministrul Gabriel Attal, pentru a asigura ”stabilitatea” ţării, după alegerile parlamentare în care tabăra guvernului actual şi-a pierdut rolul de cel mai puternic partid.

Preşedintele i-a cerut lui Gabriel Attal să rămână prim-ministru deocamdată pentru a asigura stabilitatea ţării. El i-a mulţumit pentru campaniile alegerilor europene şi legislative pe care le-a condus”, a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat citat de AFP.

Reacția lui Marine Le Pen, după clasarea pe locul 3: ”Victoria este inevitabilă”

Pe 30 iunie, Partidul Adunarea Națională (RN) câștigase primul tur al alegerilor anticipate parlamentare din Franța cu 33,1% – alături de aliații săi. Duminică, formațiunea lui Marine a venit doar pe locul 3 în turul secund.

Cu toate acestea, Le Pen a mulțumit alegătorilor care i-au susținut grupul și spune că, pe termen scurt, victoria extremei drepte va fi inevitabilă. ”Toate mulțumirile mele celor zece milioane de alegători care au făcut din RN primul partid în ceea ce privește numărul de voturi și numărul de deputați”, a scris ea în mediul online.

”Progresul în doi ani este incredibil și face ca victoria noastră pe termen scurt să fie inevitabilă. Ne va invita să facem, de asemenea, un bilanț a ceea ce, fără îndoială, poate fi îmbunătățit în viitor”, a adăugat ea.

Please follow and like us:
Pin Share