Cine este Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu

Cine este Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu

Biserica Ortodoxă Română (BOR) are, începând de la finalul săptămânii trecute, un nou purtător de cuvânt, e vorba de preotul Adrian Agachi, un tânăr în vârstă de 38 de ani.

Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe. Acesta l-a înlocuit pe Vasile Bănescu

După aproape un deceniu de activitate la Patriarhia Română, Vasile Bănescu a anunțat, joi, 4 iulie, că a decis să se retragă din funcția de purtător de cuvânt al instituției. Acesta ocupa funcția din noiembrie 2015.

”După o îndelungată activitate în zona comunicării instituționale a Patriarhiei Române, după mulți ani în care am încercat să împlinesc cu rigoare și onestitate misiunea onorantă de transmitere în spațiul public a mesajului Bisericii, dar și de traducere contextuală cât mai fidelă a conținutului real al creștinismului în zona mediatică și socială, a sosit și timpul așezării unui punct, nu doar în această prea lungă frază, ci și în fraza comunicării mele instituționale cu presa. Decizia așezării acestui punct este una exclusiv(!) personală”, a spus Bănescu.

De vineri, 5 iulie, funcția de coordonator al Biroului de Presă al Patriarhiei Române a fost preluată de părintele consilier patriarhal Adrian Agachi. Născut pe 1 iulie 1986, acesta este ”un tânăr teolog de excepție, cu studii riguroase în Marea Britanie, finalizate printr-o teză de doctorat la Universitatea din Winchester. Este un om de o mare onestitate și un bun cunoscător al realității bisericești”, îl descrie Bănescu.

Conform CV-ului său, preotul Agachi este licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă ”Patriarhul Justinian” din București (2009), masterand al Universității din Lampeter, Țara Galilor (2010) și doctor în teologie ortodoxă al Universității din Winchester (2012.

Preotul Agachi a slujit la spitalul de Reumatologie (2014-2019). Apoi, din 2019 și până în prezent, a fost preot coslujitor la parohia Sfântul Gheorghe – Dudu din localitatea Chiajna. Este colaborator al Ziarului Lumina, iar între anii 2014-2024 a lucrat ca redactor la Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Adrian Agachi, primul mesaj după preluarea funcție la BOR: ”Am de transmis un singur mesaj: sunt aici pentru a sluji Adevărul”

Acesta a mai ocupat funcția de consilier patriarhal în cadrul Biroului de Presă și relații publice al Patriarhiei Române din data de 1 aprilie 2024. Pe pagina sa de Facebook, noul purtător de cuvânt al BOR a transmis un prim mesaj.

Tânărul preot a ținut să mulțumească familiei pentru suport. El și-a exprimat recunoștința față de susținătorii și îndrumătorii săi spirituali. A subliniat devotamentul față de slujirea Adevărului, declarând că Adevărul este Iisus Hristos și că mesajul său va reflecta mereu învățăturile divine.

Doresc să mulțumesc public tuturor celor care mi-au transmis mesaje de felicitare și încurajare în ultimele zile. Sunt recunoscător întregii mele familii pentru suportul emoțional, prietenilor pentru sfaturile oferite, slujitorilor Bisericii și îndrumătorilor pentru tot ceea ce m-au învățat.

Dar mai presus de toate trebuie să mulțumesc Lui Dumnezeu, Maicii Sale și Sfinților pentru călăuzirea și purtarea de grijă pe care am simțit-o permanent în bucurii și încercări, în tot ceea ce alcătuiește viața omului pe acest pământ.

Am de transmis un singur mesaj: sunt aici pentru a sluji Adevărul. Iar Adevărul este Mântuitorul Iisus Hristos. Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu.
Sfânta Scriptură. Scrierile Sfinților Părinți. Slujbele liturgice. Toate acestea au fost întotdeauna inima mărturisirii ortodoxe, Viața de dincolo de veci descoperită nouă.

Sunt un simplu comunicator, nu un purtător de cuvânt. Iar ceea ce voi comunica va fi întotdeauna ceea ce Dumnezeu ne-a spus deja. Pentru Biserica Ortodoxă nu există alt cuvânt de mărturisit lumii în afara Cuvântului lui Dumnezeu. Nici pentru mine”, spune Agachi.

Please follow and like us:
Pin Share