Magyar diáké a Hargita megyei második legjobb eredmény

Magyar diáké a Hargita megyei második legjobb eredmény

Hargita megyében a magyar tannyelvű iskolák tanulóinak eredményét összevetve kiderül, a legjobb érettségiátlagot – amely megyeszinten minden iskolát összevetve is a második legmagasabb –

a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákja érte el, aki 9,86-os eredményével egyben a város legsikeresebb érettségizőjeként is végzett.

Csíkszeredában a magyar tannyelvű iskolák tanulói közül a legsikeresebben érettségiző a Márton Áron Főgimnázium diákja volt, neki 9,63-as médiával sikerült zárnia a megmérettetést, ezzel a hetedik legjobb eredményt érte el megyei szinten. Ettől hajszállal lemaradva, 9,62-es a második legjobb átlag a Főgimnáziumban.

Gyergyószentmiklóson a Salamon Ernő Gimnáziumból került ki a város legsikeresebb érettségizője, aki 9,40-es átlagot ért el.

Az adatokból szépen látszik, még mindig „mumusa” a román a magyar diákoknak

A román érettségire összesen 2224 diák íratkozott be, közülük 36-an nem jelentek meg a vizsgán, és 791 diák nem írta meg az átmenőt. 374-en 5 és 6-os közötti értékelést értek el, 342-en 6 és 7-es közötti jegyre teljesítettek, 365-ön 7 és 8-as közötti osztályzatot értek el, 242-en kaptak 8 és 9-es közötti jegyet, míg 74 diáknak 9 és 10-es közötti jeggyel értékelték a teljesítményét a Hargita Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint.

Magyarból ennél jelentősen jobb a helyzet a megyében, a 2016 érettségire jelentkező diák közül 23-an maradtak távol, és 173-an nem mentek át a vizsgán. Az 1993 érettségiző közül 181-en 5 és 6-os közötti osztályzatot kaptak, 233-an 6-os és 7-es közötti jegyet, 369-en 7-es és 8-as közötti eredményt értek el, 543-an 8-as és 9-es közötti osztályzatot értek el, 476-on 9-es és 10-es közötti vizsgajegyet kaptak, míg

18 tanulónak sikerült színtízes osztályzatot elérnie.

A megyében egyébként a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum növendékei teljesítettek a legjobban, itt 98,18 százalékos az átmenési arány. Ezt követi a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium, ahol a jelentkezők 97,11 százalékának sikerült az érettségije.

Összességében elégedettek az eredménnyel, néhol azonban hiányzik a visszajelzés

Az általunk megkérdezett udvarhelyszéki diákok javarészt elégedettek a javítással, többen azt mondták, hogy a javítókulcs alapján többé-kevésbé hasonló eredményeket számoltak ők is maguknak.

Van gyengébb eredményem is, de azt már akkor is így éreztem, amikor beadtam a dolgozatot. Összességében meg vagyok elégedve a jegyekkel

– értékelte egy végzős.

Egy másik diák, akinek nem sikerült a román érettségije, elmondta, nem tudja, melyik feladatoknál veszíthetett pontokat, hiszen a harmadik tételnél nem hibázta el a művet, és a terjedelemi kritériumoknak is eleget tett;

óvást nyújtott be, hiszen veszteni valója nincs, és még reménykedik az átmenőben.

Most csalódott, de ezzel nincs egyedül, ugyanis az osztályából többen is románból nem kaptak elégséges jegyet. Hozzátette, társaival együtt úgy vélik, a többi tantárgyból a vártak szerint osztályoztak, viszont egyelőre hiányzik számukra a visszajelzés, ami a románt illeti, hogy melyik feladatoknál, tételeknél hibáztak és hol lenne szükség még nagyobb felkészülésre.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a román érettségin mentek át a legkevesebben idén is Hargita megyében, ezért jóval országos átlag alatt van a megye érettségi átmenési aránya.

Please follow and like us:
Pin Share