Rejtett kincseket hoznak felszínre a pedagógusok

Rejtett kincseket hoznak felszínre a pedagógusok

1993 óta biztosítja folyamatosan képzéseit a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a hazai magyar közoktatásban dolgozó pedagógusok számára. Itt a szakmai képzéseken és kapcsolatokon túl az emberi kapcsolat- és közösségépítés is kiemelt szerepet kap.

Idén Erdély-szerte kilenc helyszínen, 15 szekcióban, 450 pedagógus részvételével, 74 hazai, anyaországi és az Amerikai Egyesült Államokból érkező előadóval szervezték meg a képzéseket, amelynek főmegnyitóját Szovátán a Teleki Oktatási Központban tartották hétfőn délután.

A hőség ellenére telt házas közönség előtt nyitották meg a Kárpát-medencei magyar oktatás egyik legfontosabb nyári képzéssorozatát.

A hazai pedagógusok mellett amerikai, kanadai, egyesült királyságbeli előadók, illetve a vajdasági és kárpátaljai magyar pedagógusszövetségek képviselői, Magyarország kormányának képviselői és előadótanárai, továbbá a helyi és országos RMDSZ politikusai is jelen voltak a megnyitón.

Hit, innováció, tradíció

Mérés, értékelés és fejlesztés – három olyan aspektus, amely irányt szab törekvéseiknek az elkövetkezőkben, és aféle a cél felé visz, amelyet a pedagógusszövetség megalakulásakor felvállaltak – fejtette ki Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke megnyitóbeszédében.

Ennek megvalósításához töretlen hitre van szükség, azaz hozzáértésre, ami elsősorban szakmai elkötelezettséget jelent, felelősséget, amelyet a tudás megszerzéséért és átadásáért vállalnak.

Innovációra is szükség van, amely új utak felfedezését feltételezi, továbbá tradícióra, a felhalmozott értékek megtartására és átadására

– mondta el a pedagógusszövetség elnöke.

Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke is hivatalos volt a megnyitóra, ahol elmondta, az RMDSZ és RMPSZ az elmúlt időszakban minden olyan kérdésben együttműködött, amely a hazai magyar oktatás fejlesztését tűzte ki célul.

Hozzátette, olyan időket élünk, amikor a továbbiakban is szükség lesz erre az együttműködésre, valamint biztosította a jelenlévő oktatási szakembereket, pedagógusokat, hogy az RMDSZ számára első számú prioritás marad a hazai magyar oktatás.

Az ember lélek is

Magyarország kormányát Balatoni Katalin, a magyar belügyminisztérium köznevelési államtitkárságának helyettes államtitkára képviselte, aki bevallotta, első ízben jár Erdélyben, hogy átadja a magyar kormány üzenetét. Mint mondta, fontos, hogy azt a hagyományt, amelyet megteremtettek a 32 év alatt, továbbvigyék, hiszen

ez olyan örökség, amelyet kötelesek életben tartani.

Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere köszönetét és büszkeségét fejezte ki azért, hogy létrejöhetett idén is a Bolyai Nyári Akadémia, amelynek nemcsak főmegnyitója, de két szekciója is Szovátán zajlik.

Iszák Tibor, a Nemzeti Pedagógus Kar alelnöke a magyországi Sonkádról érkezett, és 170 ezer magyar pedagógus üdvözletét hozta Szovátára.

Kiss Dávid, a magyar kormány Oktatási Hivatalában működő Elnöki Kabinet főosztályvezetője arról beszélt, hogy a pedagógusok legnagyobb érdeme, akár a bányászoknak, hogy

rejtett kincseket hoznak felszínre, hiszen minden gyerekben ott lapul egy kincs.

Lászlófy Pál István, a Külhoni Magyar Oktatási Tanács elnöke, az RMPSZ tiszteletbeli elnöke zárta a megnyitóbeszédek sorát, amelyben elismerését fejezte ki Magyarország kormányának a nyári akadémia támogatásáért, és arra hívta fel a jelenlévő pedagógusok figyelmét, hogy munkájuk során ne feledjék, az ember lélek is.

A beszédek a Truba-moll pedagóguszenekar előadásával zárultak, majd Arató Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem pedagógiakutatójának nyitó plenáris előadása következett Hogyan értékeljünk másképp? – Négydimenziós értékelés a mindennapi osztálytermi gyakorlatban címmel.

Please follow and like us:
Pin Share