Ce salariu are, de fapt, un pilot TAROM. Diferența dintre acești oameni și cei de la WizzAir este imensă

Ce salariu are, de fapt, un pilot TAROM. Diferența dintre acești oameni și cei de la WizzAir este imensă

Peste 30 de piloți, alături de copiloții lor, s-au declarat inapți pentru zbor în decursul zilei de luni. Au profitat de o portiță legală care le permite să anunțe că nu se simt în stare să zboare. Unul dintre ei s-a plâns că a avut indigestie, însă conducerea TAROM spune că aceștia sunt, de fapt, extrem e nemulțumiți de condiții.

Diferența de salarii între piloții TAROM și WizzAir e enormă

Pe lângă salariile ”mici”, angajații TAROM spun că li se dă mâncare expirată, astfel că mulți dintre ei fac mereu indigestie. Conform Gândul, un comandant/pilot la TAROM câștigă aproximativ 11.000 de lei, în timp ce copilotul are 8.000 de lei. 12.000 de lei este cel mai mare salariu, al unui instructor de zbor.

Cu tot cu sporuri și diurne, un comandant TAROM câștigă aproximativ 5.000 de euro după o lună de muncă, un salariu imens pentru țara noastră, la care mulți români nici nu visează. Ce-i drept, comparativ cu un pilot WizzAir, pilotul TAROM se poate simți nedreptățit. Asta, pentru că piloții companiei private WizzAir câștigă 10.000 de euro lunar.

Cert e că piloții sunt foarte supărați pe această situație, chiar dacă victime colaterale cad pasagerii de pe aeroporturile țării. Cezar Osiceanu este un pilot care a mărturisit că nu a putut zbura astăzi pentru că a făcut indigestie.

În urma consumării platoului pentru echipaj de ieri, am înregistrat o indigestie absolut dezastruoasă și nu mai îndeplinesc condițiile fizice necesare pentru a executa cursa. Nu pot să vă spun cauzele pentru care fiecare dintre piloții care și-au declarat inaptitudinea.

Din punct de vedere juridic, Codul Aerian prevede că un pilot, în condițiile în care nu se consideră apt pentru a executa misiunea de zbor în condiții de siguranță, are dreptul să se oprească timp de 48 de ore, anunțând angajatorul”, a explicat pilotul Cezar Osiceanu. Ar fi a 10-a oară când piloții fac indigestie, iar situația a ajuns la ANPC.

Sute de oameni au rămas blocați pe aeroportul Otopeni din cauza grevei piloților

”Vă reamintesc că, anul trecut, toată mâncarea de pe cursele din două zile a fost expirată și amenda a fost dată de ANPC. Avem sute de rapoarte înregistrate prin care se reclamă calitatea execrabilă a acestor produse care ar trebui să fie de 5.500 de calorii și cu un anumit standard de calitate, conform Legii nr. 223, și pe care, din păcate, nu le ascultă nimeni”, a completat pilotul, conform Antena 3.

Cert e că haosul a fost total pe Otopeni, acolo unde sute de oameni au rămas blocați după ce cursele TAROM au fost blocate una câte una. Conducerea companiei este la curent cu problemele prezentate de piloți, însă spune că nu există soluții miraculoase la cerințele piloților. TAROM se află în al 12-lea an de dificultate economică, fiind salvată cu greu de la faliment.

”Nu sunt membru sindical, nu vorbesc în numele companiei Tarom și pot să vă spun următorul lucru: de peste 30 de ani de când sunt angajat în această companie, mi s-a cerut mereu să accept, să ajut, să nu îmi cer drepturile. Astăzi, conducerea companiei ar trebui să spună în felul următor: am greșit cu voi, piloții, și v-am adus în această stare de incertitudine și ilegalitate”, a explicat Alex Anghel, purtătorul de cuvânt companiei TAROM.

Please follow and like us:
Pin Share