Ce salarii au piloți Tarom. Au refuzat să ridice avioanele din cauza veniturilor mici

Ce salarii au piloți Tarom. Au refuzat să ridice avioanele din cauza veniturilor mici

A fost haos pe aeroportul Otopeni după ce zeci de zboruri ale companiei Tarom au fost anulate, după ce mai mulți piloți au refuzat să zboare din cauză că s-ar simți rău. Pasagerii au dormit pe jos în aeroport, au așteptate ore în șir ca situația să se schimbe, dar piloți spun că nu vor zbura din cauza salariilor mici și a personalului insuficient.

Greva spontană a piloților Tarom

Peste 20 de piloți ai Tarom au refuzat să ridice avioanele de la sol după ce s-au declarat inapți de zbor. Aceștia fac o grevă spotană pentru a atrage atenția asupra salariilor mici și a condițiilor grele de muncă, scrie Cancan.

„Avem undeva peste 20 de piloți comandanți care s-au declarat inapți pentru zbor. Colegii noștri lucrează la această situație pentru a-i ajuta pe pasageri. E o situație neprevazută, fără precedent. Nu aveam vreun anunț. Personalul de zbor are acest drept de a se declara inapt pentru zbor. Sunt discuții, se caută să se înțeleagă motivele. Nu e o situație standard și căutăm să vedem care sunt problemele”, a precizat Alexandru Anghel, comunicator Tarom.

Piloții Tarom spun că salariile din 2024 au rămas la nivelul celor din 2007 și că sunt nevoiți să încalce Codul Muncii, prin care trebuie să zboare cinci zile consecutive, dar de fapt ei lucrează șase sau chiar șapte zile la rând fără nicio bonificație.

Ce salarii au piloții Tarom

Salariile piloților Tarom nu sunt atât de mici, dar față de cele ale altor companii aeriene sunt semnificativ mai scăzute. Dacă un pilot de la Wizz Air câștigă în jur de 10.000 de euro, unul de la Tarom primește doar 11.000 de lei. Un copilot are salariul mai mic, 8.000 de lei, iar cel al unui instructor de zbor ajunge la 12.000 de lei.

„Salariile la TAROM sunt la jumătate faţă de salariile la alte firme private. De exemplu, la o companie privată, salariile sunt duble faţă de cele de la TAROM pentru toate posturile. În cazul piloţilor, la o firmă privată, au 10.000 de euro/lună salariul şi nu poţi să-l aduci înapoi pe niciunul dacă nu-i dai aceeaşi bani”, a declarat Narcis Paşcu, liderul Sindicatului Unit TAROM.

Please follow and like us:
Pin Share