Sergiu Mișcoiu, după alegerile de duminică: În Franța nu există tradiția coalițiilor și este extrem de greu să negociezi. Va trebui să existe o reinventare instituțională (VIDEO)

Sergiu Mișcoiu, după alegerile de duminică: În Franța nu există tradiția coalițiilor și este extrem de greu să negociezi. Va trebui să existe o reinventare instituțională (VIDEO)

Sergiu Mișcoiu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a comentat rezultatul alegerilor parlamentare franceze, luni, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, și a explicat că „în Franța nu există tradiția coalițiilor și, neexistând tradiția coalițiilor, este extrem de greu să negociezi”.

 

Sergiu Mișcoiu, pe B1 TV, despre alegerile parlamentare din Franța

 

„În Franța nu există tradiția coalițiilor și, neexistând tradiția coalițiilor, este extrem de greu să negociezi. Vedem, în Italia sau chiar în Germania, în Spania inclusiv, se discută pe diverse programe de guvernare, acestea sunt rezultatul unei negocieri, or în Franța deocamdată acest exercițiu nu există. Până acum, președintele sau majoritatea parlamentară, în cazul coabitării, era un program clar pe care îl impunea pe agenda publică. Aici va trebui să existe o reinventare instituțională, practic”, a declarat Sergiu Mișcoiu.

„De aceea, lucrurile sunt extrem de interesant de urmărit, însă în același timp, cu cât trece mai mult timp, cu atât răbdarea oamenilor scade și nemulțumirile sociale se accentuează, fiindcă va fi foarte greu de reconciliat o agendă socială și ecologică a stângii cu o agendă de eficientizare managerială a statului a centrului și cu o agendă identitară, să spunem, a centrului-dreapta, a republicanilor”, a adăugat profesorul universitar.

 

Sergiu Mișcoiu: E foarte greu să existe un consens

 

„Să nu uităm și că s-a spus de faptul că există mai multe grupuri parlamentare care vor rezulta din Noul Front Popular, și din blocul Ensemble al lui Emmanuel Macron rezultă cel puțin două grupuri parlamentare, dacă nu trei (…). E foarte greu să existe un consens în jurul unui program de guvernare care trebuie să concilieze centrul-stânga, centrul și poate chiar centrul-dreapta”, a mai spus Sergiu Mișcoiu.

Please follow and like us:
Pin Share