Elmaradt a béremelés a szociális ellátórendszerben

Elmaradt a béremelés a szociális ellátórendszerben

Az érdekvédelmi tömörülés által tavasszal kiharcolt, összesen 10 százalékos béremelésre az egészségügyi, valamint a szociális ellátórendszerben dolgozó adminisztratív és kisegítő személyzet is egyaránt jogosult. Az egészségügyi rendszerben dolgozók az előírásoknak megfelelően megkapták júniusban, valamint ebben a hónapban az 5–5 százalékos fizetésemelést, ám amint azt Nyulas Emma, a Sanitas szakszervezet Hargita megyei szervezetének vezetője elmondta,

a szociális ellátórendszerben dolgozók bére sem júniusban, sem szeptemberben nem nőtt.

Ő már júliusban érdeklődött az elmaradt béremelés okáról – folytatta –, és mint értesült, a megyei tanács június végén befagyasztotta az ilyen jellegű kiadások növelését. A szakszervezet országos központja kifogásolta álláspontjában, hogy a szociális ellátórendszerben dolgozók nem kapták meg a béremelést, illetve ő maga is érdeklődött ennek okáról, de hivatalos választ még nem kaptak erre vonatkozóan a megyei tanácstól.

A szakszervezet a választól függően hozhat döntést arról, hogy jogi útra tereli-e az ügyet, vagy sem.

Nyulas Emma szerint a megyei tanács mindenképpen állami költségvetés-kiegészítést kell kérjen, kapjon a béremelés finanszírozására, hiszen egy megyei önkormányzati döntés nem írhat felül egy országos törvényt.

Ez a gond mind csak mélyülni fog, hiszen más költségvetési problémák is vannak

– mondta, arra utalva, hogy a megyei szociális ellátórendszerben az utóbbi években – idén is – minden esztendő végén pénzhiány áll elő a hiányos finanszírozás miatt.

A problémáról már számtalanszor cikkeztünk korábban.

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok a működésükhöz szükséges finanszírozás 90 százalékát az államtól, a fennmaradó 10 százalékot pedig a megyei tanácsoktól kapják. Az utóbbi időben viszont egyre inkább felborulni látszik ez az arány a megyei tanácsok kárára. Ez abból adódik, hogy a központi költségvetésből csak azokra a szolgáltatásokra adnak pénzt az igazgatóságoknak, amelyeknek van költségstandardja.

Azoknak a szolgáltatásoknak az árát, amelyeknek nincs költségstandardja, a megyei tanács kell kifizesse, így dacára a 90–10 százalékos arányú költségmegoszlásra vonatkozó szabályozásnak a valóságban ez nagyjából 70–30-ra módosul,

azaz megnő a megyei tanács költségterhe, az államé pedig csökken.

Az igazgatóság idén még kicsivel kisebb éves finanszírozást is kapott a munkaügyi minisztériumtól, mint a tavaly, dacára annak, hogy idén nőttek a bérek, de az élelmiszerek, a szolgáltatások és az energiaárak is nőttek – mondta el korábban a Székelyhonnak Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.

Decemberben „peres” pénzekre számíthatnak

A kedvezőtlen fejlemények között egy bizakodásra okot adó hír is van azonban a szociális ellátórendszerben dolgozók számára. Decemberben kellene megkapják a szakszervezet által bírósági úton kiharcolt korábbi bérpótlékok összegének egyik legnagyobb részletét.

Ezelőtt négy évvel pert indítottunk, mert nem kapták megfelelően a nehéz munkakörülményekre járó bérpótlékokat, és a pert megnyertük

– elevenítette fel az előzményeket Nyulas Emma. A bírósági eljárások során megítélt összegeket az állam felosztja öt évre, a legnagyobb részleteket – 25, valamint 35 százalékot – pedig a negyedik és ötödik évben kapják meg az arra jogosultak.

Az elmaradásra az infláció értékét, továbbá késedelmi kamatot is számolnak, így átlagban több száz lejt kell kapjanak majd a szociális ellátórendszerben dolgozók decemberben – tudtuk meg a Sanitas képviselőjétől.

Ilyen elmaradt bérpótlékokat egyébként a megyei kórház alkalmazottainak egy része is kellene kapjon decemberben, a székelyudvarhelyi kórház alkalmazottai pedig az elmaradt üdülési jegyek idei részletét, amelyet három évvel ezelőtt ítélt meg nekik a táblabíróság a szakszervezet által indított per végén.

Please follow and like us:
Pin Share