Cum explică Raed Arafat alertele de ciclon și de vreme extremă emise de autorități: ”Am mers după scenariul cel mai grav al specialiștilor”

Cum explică Raed Arafat alertele de ciclon și de vreme extremă emise de autorități: ”Am mers după scenariul cel mai grav al specialiștilor”

Luni, 30 septembrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat ce au avut la bază alertele de ciclon și de vreme extremă emise de autorități în ultimele zile.

Raed Arafat explică alertele de inundații și de ciclon ale autorităților: ”A fost cel mai grav scenariu venit de la specialiști”

După inundațiile devastatoare de la mijlocul lunii, soldate cu 7 morți și mii de case distruse numai în județul Galați, România se pregătea, teoretic, de un nou val meteorologic distructiv.

În weekendul recent încheiat, autoritățile au emis mesaje în valuri pentru populație. Duminică, 29 septembrie, șeful DSU, Raed Arafat, spunea că 9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină în cazul în care va fi nevoie.

Oficialul le recomanda românilor să stea la adăpost și să își ia toate măsurile de siguranță. La ora 10.00 intrau în vigoare mai multe avertizări cod roșu, cod portocaliu și cod galben de ploi abundente și vijelii.

De teama unor noi viituri, peste 6.000 de persoane din 28 de localități din patru județe au fost evacuate. Cele mai multe evacuări s-au raportat în județul Galați.

IGSU a mai anunțat că s-au înregistrat efecte ale vremii în 116 de localități din 29 de județe, unde copaci și stâlpi doborâți de vânt au avariat 14 maşini şi 2 case. De asemenea, aproape 100 de școli din județul Galați au, la ora actuală, cursurile suspendate.

Per total, vremea din ultimele ore nu a fost atât de severă precum anunțau specialiștii. Luni, Raed Arafat a recunoscut că nu s-au produs efectele foarte grave ale ploilor și inundațiilor estimate.

Oficialul explică faptul că de la vârf s-a mers pe ”cel mai grav scenariu” prezentat de specialiști. ”Impact grav nu a fost, nu au fost probleme. Noi am mers după un scenariu care este scenariul cel mai grav care ni s-a dat de către specialiști.

Acesta însemna că norii care erau urmau să se golească tot asupra zonelor respective. Pentru asta s-a dat și cod roșu. Nu am intrat în scenariul cel mai grav. E clar că lucrurile sunt mai bune decât ne-am așteptat“, a spus Arafat, la Antena 3.

Arafat, despre miile de persoane evacuate: ”Încet, încet se vor întoarce oamenii acasă”

Șeful DSU mai spune că, pe fondul ameliorării vremii, miile de persoane evacuate vor reveni la caselor lor. ”La acest moment putem spune că impact sau efecte grave, cum era scenariul cel mai rău după care am lucrat, n-au fost. Asta este foarte bine.

Încet, încet se vor întoarce oamenii acasă. Colegii care sunt la Galați vor continua activitatea în zonă care a fost calamitată în 13 septembrie”, a mai punctat Arafat.

Please follow and like us:
Pin Share