Több mint hatezren kellett elhagyniuk otthonaikat az árvízveszély miatt

Több mint hatezren kellett elhagyniuk otthonaikat az árvízveszély miatt

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztályának (DSU) hétfő reggeli tájékoztatása szerint Arad, Argeş, Bákó, Botoşani, Brăila, Brassó, Buzău, Călăraşi, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Szilágy, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea megyében és Bukarestben 11 házból, 16 udvarból, négy tömbház alagsorából, egy közintézmény székhelyéről, egy magáncég raktárából és 12 utcáról kellett kiszivattyúzni a vizet. Emellett

79 kidőlt fát és öt villanyoszlopot kellett eltávolítaniuk az úttestről, ezek 14 autóban és két ingatlanban tettek kárt.

Megelőző intézkedésként Argeş, Brassó, Galac és Vaslui megye 28 településén összesen 6014 személy hagyta el az otthonát, további 684-en megtagadták az evakuálást.

A Kovászna megyei Gidófalván nyolc felnőttet és három gyermeket mentettek ki, miután autóikkal elakadtak egy erdei úton.

Az erős szél miatt a hatóságok lezártak valamennyi Konstanca és Tulcea megyei kikötőt.

Több időjárási figyelmeztetés a hétfői nap folyamán is érvényben marad, különleges helyzetekről egyelőre nem érkezett jelentés – közölte a DSU.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint vasárnap 7 és 24 óra között a katasztrófavédelem csapatai 27 megye (Arad, Argeş, Bákó, Botoşani, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Olt, Prahova, Szilágy, Szeben, Temes, Tulcea, Vâlcea, Vaslui és Vrancea) 90 településén és Bukarestben dolgoztak a szélsőséges időjárás hatásainak elhárításán.

Több ország- és megyei úton nehézkessé vált az autós forgalom az úttesten meggyűlt esővíz miatt.

Piski (Simeria) és Petrozsény között egy fa zuhant a sínekre, egy időre leállt a vasúti forgalom.

Négy megye 28 településén összesen 5438 személyt evakuáltak vagy maguktól hagyták el otthonaikat a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Please follow and like us:
Pin Share